Аpple заведе дело за $1 млрд. срещу Qualcomm

Основният поддоставчик на Apple е обвинен в искането на прекалено високи цени за чиповете си и отказ да върне отстъпки

Логото на Apple стои върху магазин в Шанхай, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Логото на Apple стои върху магазин в Шанхай, Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американската технологична компания Apple заведе дело за $1 млрд. срещу поддоставчика Qualcomm в петък.

Това се случва само няколко дни, след като американското правителство обвини производителя на чипове в използването на пречещи на конкуренцията тактики, за да запази монопола си върху ключовите чипове за мобилни телефони, предаде Investor.bg

Qualcomm е основен поддоставчик на Apple и Samsung Electronics, снабдявайки ги с “модерни” чипове, които свързват смартфоните с безжични мрежи. Двете компании взети заедно донесоха около 40% от приходите на Qualcomm в размер на $23,5 млрд. през последната фискална година.

В делото, заведено в Американския окръжен съд в Калифорния, Apple обвинява Qualcomm за това, че е искала прекалено високи цени за чиповете си, както и че е отказала да плати $1 млрд. обещани отстъпки. Документите, подадени в съда, показват, че Apple посочва, че Qualcomm си е удържала сумата от отстъпките заради дискусиите на Apple с южнокорейския антитръстов регулатор - Комисията за честна търговия (KFTC).

“Ако това не е достатъчно, след това Qualcomm се опита да изнуди Apple да промени своите отговори и да предостави невярва информация на KFTC в замяна на получаването на предвидените плащания. Apple отказа”, посочва американската технологична компания.

В изявление главният юрисконсулт на Qualcomm Дон Розенбърг нарече обвиненията на Apple “неоснователни”.

По думите му Apple активно насърчава регулаторните атаки срещу бизнеса на Qualcomm на различни места в света.

“Ние приветстваме възможността тези недостойни твърдения да бъдат изслушани в съда, където ще се стигне до пълно разкриване на практиките на Apple”, коментира още Розенбърг.

Акциите на Qualcomm понижиха стойността си с 2,4% до $62,88 след новините. 

Последни новини
Още от Новини