Сорос нарече Тръмп измамник и предрече борсов срив

Милиардерът също така смята, че Тереза Мей ще отстъпи от премиерския пост във Великобритания, а ЕС е в състояние на разпад

Милиардерът Джордж Сорос в интервю за Bloomberg по време на Световния икономически формум в Давос Снимка: Jason Alden/Bloomberg Милиардерът Джордж Сорос в интервю за Bloomberg по време на Световния икономически формум в Давос Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Америка е избрала президент, който ще се превърне в диктатор, Европейския съюз се разпада, британският премиер Тереза Мей няма да се задъжи на поста си заради процеса на излизане на страната от ЕС, а китайското общество ще става още по репресивно. Тези прогнози направи милиардерът и отявлен опонент на новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп Джордж Сорос в интервю за Bloomberg от Световния икономически форум в Давос.

 Особено остри критики Сорос отправи именно по адрес на Тръмп, когото нарече „измамник“. Според него новоизбраният президент на САЩ ще претърпи провал заради противоречивите си идеи. Милиардерът също така прогнозира, че съветниците на Белия дом и членовете на кабинета на Тръмп ще влязат в дълбок конфликт, като се позова на относителните им различия, изведени по време на изслушванията на редица членове на бъдещата администрация пред Конгреса.

 Според Сорос положителният тренд на борсовия пазар след избирането на Тръмп през ноември, основаващ се на обещанията на новоизбрания президент да наложи регулации и да увеличи държавните разходи, скоро ще претърпи крах. „Несигурността е в пика си, а именно тя е основния враг на дългосрочните инвестиции. Не мисля, че пазарите ще се справят добре. Към момента те все още празнуват, но когато реалността се види, това ще приключи“, прогнозира Сорос.

 Милиардерът, натрупал състоянието си през годините чрез изключително успешни борсови спекулации, обаче не сполучи в инвестициите си, предшестващи избора на Тръмп. Залагайки на негова загуба и респективно на победа на съперника му от Демократическата партия Хилъри Клинтън, Сорос е изгубил близо $1 млрд., сочат данни на Wall Street Journal.

 Сорос също така предвижда скорошното изчезване на британския премиер Тереза Мей от картата на политическия живот във Великобритания. „Слабо вероятно е премиерът Мей да остане на власт“, заявява той. Според него за това ще допринесе разделението в редиците на  правителството на Обединеното кралство, както и от минорните очаквания на британците за икономическите ефекти от Brexit.

 Европейският съюз е в процес на разпад след вота в подкрепа на Brexit и плебсита в Италия, смята още милиардерът, добавяйки, че тази тенденция трябва да бъде обърната. Търговското обединение на европейските държави е станало неефективно, защото се управлява от трудни за промяна закони, които не са подходящи при настоящите обстоятелства, допълва Сорос. „Ако Европа се разпадне, последствията ще бъдат ужасни“, категоричен е той. Според него има начин това да бъде предотвратено, а европейските чиновници са наясно, че ЕС не функционира, въпреки че не могат да го кажат публично.

Последни новини
Още от Новини