Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ще променят ли футболната карта неограничените парични ресурси на Китай

Емануил Раков, индивидуален трейдър и Веселин Коларов, спортен журналист, Investbook, 20.01.2017

Футболни топки стоят на рафтове в главния магазин на Nike в Ню Йорк Снимка: Jin Lee/Bloomberg Футболни топки стоят на рафтове в главния магазин на Nike в Ню Йорк Снимка: Jin Lee/Bloomberg

Ще промени ли Китай изцяло футболния пейзаж, такъв, какъвто го познаваме с огромните суми, инвестирани от държавата и клубовете във футболисти и инфраструктура? На този и други въпроси отговарят в предаването Investbook  с водещ Велко Каменов индивидуалният трейдър Емануил Раков и спортният журналист от Gol.bg Веселин Коларов.

 „Футболът е шоу, той продава. Потенциалът на китайския пазар е само за растеж, а след тези трансфери (трансфери на известни световни футболисти като Карлос Тевес – бел.ред.) той ще се развива още. Както по целия свят, китайците виждат какво се случва в Европа, пълните стадиони. Немалък дял имат и букмейкърските компании, най-големите от които са базирани именно там. С привличането на известни играчи ще се вдигне и техния оборот“, заяви Раков.

 „Говорейки с конкретни цифри, заплатата на Карлос Тевес е най-високата в историята на футбола – над €600 хил. месечно. След него е Оскар, който взима €400 хил. месечно. За сравнение, най-добрите футболисти в момента, Кристиано Роналдо и Лео Меси взимат двойно по-малко от Тевес“, отчита от своя страна Веселин Коларов. Според него футболистите, отиващи да играят в китайското първенство, са привлечени не само от крупните суми, които получават, а и от далеч по-малкото напрежение, на което са изложени там в сравнение с това в големите европейски клубове. Гостът в студиото отбеляза като фактор и липсата на правила за финансов феърплей в Китай за разлика от Европа, което предразполага за огромни инвестиции, за които не се търси възвращаемост.

 Китайците се опитват да копират модела на Турция и Гърция, смята Раков. „Там се работеше по същия модел – привличат се звезди, основно за пари. Ограничението за максимум трима чужденци идва точно навреме“, каза той. „Стратегическата цел на Китай е силен национален отбор“, допълва гостът в студиото.  „Към момента тези суми изглеждат нелогично, но съм сигурен, че добре са си направили сметката“, добави той.

 „Парите във футбола ще се увеличават с всяка изминала година. Всеки клуб може да си позволи трансфер в зависимост от генерираните през изминалата година приходи. След въвеждането на финансовия феърплей в Европа, клубовете печелят все повече и повече, като скоро ще могат да плащат пари като китайските“, прогнозира Коларов.

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от Investbook