Марио Драги е обвинен в участие в елитна финансова групировка

Ще се проведе ново разследване от страна на омбудсмана на ЕС свързано с предполагаемото участие на Марио Драги в групата на елитните икономически лидери – Г30

Управителят на ЕЦБ Марио Драги позира за снимка преди пресконференция Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Управителят на ЕЦБ Марио Драги позира за снимка преди пресконференция Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Омбудсманът на Евросъюза откри разследване на президента на Европейската централна банка Марио Драги за участието му в група на елитни икономически лидери – „групата на тридесетте“, която включва Марк Карни - шефът на Банката на Англия,  Тим Гайтнър – бившият американски министър на финансите, Тиджан Тиам – изпълнителен директор на Credit Suisse. Омбудсманът Емили О'Рейли, ще разгледа и евентуалното участието на бивши членове на ЕЦБ в Г30. Подобно разследване е проведено и през 2012-2013 резултатът, от което е отхвърляне на трърдението за участие в Г30 от страна на Драги. Това разследване, както и сегашното, е поръчано от Corporate Europe Observatory (CEO). Нуждата от повторно разследване е променилата се роля на ЕЦБ, сега тя се явява като единствения банков ръководител в еврозоната. От Европейската централна банка са съгласни да дадат нужната информация за разследването на Емили О‘Рейли.

Проучването на CEO сочи, че няма осезаемо разстояние между изпълнителните органи на ЕЦБ и банкерите в Г30. Омбудсманът може да представя препоръки, но няма право да ги налага.

Дейстията на Бенуа Куаре, член на изпълнителния борд на ЕЦБ, бяха разгледани внимателно от CEO, след като той разкри ценна пазарна информация пред отбрана публика. От тези инцидент насам централната банка затегна правилата около срещи с инвеститори.

Последни новини
Още от Новини