Какво спъва строителството на тунел под Петрохан

Публично-частно партньорство е възможност за осъществяване на проекта

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Основната причина да не бъде започнато строителството на отдавна планирания тунел под прохода Петрохан е липсата на средства от европейските програми и от бюджета. Това обяснява транспортният министър в оставка Ивайло Московски в писмен отговор до депутата от БСП Дора Янкова.

Вариант за осъществяване на проекта са алтернативни източници на финансиране, като например публично-частното партньорство, пояснява той.

Проектът е представян на различни чуждестранни инвеститори, сред които и китайски строителни компании. Те са проявявали интерес, но не и по-сериозни действия, казва още Московски.

Препоръката на транспортния министър е, ако Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) намери нужните средства, да започне и предпроектното проучване за реализацията на проекта, предаде Investor.bg

За тунел под прохода Петрохан се заговори още през 80-те години на миналия век. Тогава бяха изработени няколко варианта, един от които предвижда изграждането на съоръжение с дължина от малко над 9 километра. Този вариант е по-скъп, но икономически по-целесъобразен, показаха тогава проучванията на експертите.

Друг, по-евтин вариант включва изграждането на тунел от 3 километра, но тогава трябва да бъдат съобразени и по-големи разходи за зимно поддържане.

В последните години транспортната инфраструктура у нас се изгражда основно със средства от ЕС, но приоритетите са насочени в други посоки. Средствата в държавния бюджет пък са недостатъчни и отиват единствено за съфинансирането на проектите по европейските програми, уточнява Ивайло Московски в своя отговор към депутата от левицата. 

Последни новини
Още от Новини