Фирми ще получат над 95 млн. лв. за внедряване на високи технологии

119 проекта са одобрени на обща стойност 95,8 млн. лева

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Компаниите с иновативни проекти получават финансиране от над 95 млн. лв. по програма „Иновации и конкурентоспособност“, предаде Investor.bg. 

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева участва в официално връчване на договори по процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съобщават от Министерството на икономиката.

По процедурата са одобрени за финансиране 119 проекта на обща стойност 95,8 млн. лева.

Везиева посочи, че целта през тази процедура е да бъде намален дисбалансът между регионите в България, подпомагайки работещи производства, които създават добавена стойност и устойчиви работни места.

„Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ е една от най- важните процедури на ОПИК, чрез която ще подпомогнем вече работещи фирми, така че те да подобрят производствения си процес в посока на въвеждане на високи технологии и производство на по-добри стоки и услуги, които да бъдат експортно ориентирани“, каза зам.-министърът на икономиката. 

Интересът към схемата е бил изключително голям, като обект на оценка са били 532 проектни предложения.

Проектите по процедурата отговарят на четирите тематични области от Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/.

Най-много проекти попадат в областите „Мехатроника и чисти технологии“ – 51 и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ - 31. Останалите са в „Индустрия за здравословен живот“ и „Биотехнологии и ИКТ и информатика“.

Последни новини
Още от Новини