Русия смята, че Тръмп няма да оправдае подкрепата й

Какво може да попречи на стоплянето на отношенията САЩ-Русия

Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Trump Tower на 11.01.2017. Снимка: John Taggart/Bloomberg Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Trump Tower на 11.01.2017. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Ефирното време, което Русия отдава на Доналд Тръмп, е сравнимо само с това за Владимир Путин. Идеята, която най-много се тръби, е, че Тръмп „държи на думата си“. Според Москва еуфорията от привърженика на Путин в Белия дом, постепенно отстъпва пред скептицизма, че едва ли ще се постигне значимо стопляне на отношенията между Русия и САЩ. Този спад в очакванията за Тръмп от страна Русия може и да е с цел намаляване на съмненията, че Владимир Путин е помогнал на Доналд Тръмп да спечели изборите, пише Bloomberg.

Законопроект за налагане на по–строги санкции срещу Русия получава подкрепа и от двете партии в Белия дом. Много от хората в кабинета на Тръмп са по-стриктни към изслушванията във връзка с изтеклата информация за хакерските атаки, поръчани от Путин в подкрепа на Доналд Тръмп. Шумът около тези събития засили критиките към президента на Русия. Според Алексей Чеснаков, съветник на управляващата партия в Русия, допълнителните скандали ще попречат на подобряването на взаимоотношенията между Америка и Русия. Противоречивите твърдения на Тръмп също не помагат за този процес. Миналия месец той обяви, че САЩ трябва значително да увеличат ядрения си арсенал, а преди седмица каза, че атомните оръжия трябва сериозно да бъдат намалени. Кремъл каза, че ще задържи коментарите си по отношение на изказванията на Тръмп, докато не встъпи в длъжност.

Настоящият президент на САЩ използва оставащото си време в парламента да направи стоплянето на отношенията между Русия и Америка по-трудно за Тръмп. Обама изгони 35 руски дипломати и наложи санкции върху други в Москва, след като американски агенции решиха, че Путин лично е наредил хакерски атаки, за да помогне на Доналд Тръмп и да попречи на Хилъри Клинтън. Владимир Путин отрича участието си в подобни действия. Според Валери Соловей, учен в Московския държавен институт по международни отношения, новата администрация на САЩ ще направи само един опит за подобряване на взаимоотношенията с Русия.

Андрей Кортунов, директор на руския съвет за международни въпроси, каза, че признанието на Тилерсън миналата седмица показва колко дълбоко стигат антируските внушения във Вашингтон. Тилерсън, бивш шев на Exxon Mobil, който, въпреки че познава Путин от 1999 и през 2012 получава медал за приятелство от него, обяви Русия за опасност за интересите на САЩ. Настроението в Кремъл относно Тръмп започва да не е толкова цветущо. Едно добро начало може да се окаже с разочароващ завършек.

Последни новини
Още от Новини