Румен Радев: Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание

Според новоизбрания президент членството на България в ЕС и НАТО не трябва да се поставя под въпрос

Новоизбраният Румен Радев. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Новоизбраният Румен Радев. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание с ясни цели – бързо справедливо и независимо правосъдие. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. Непосредствено преди това новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. В пленарната зала бяха всички парламентарни групи, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка и Негово Светейшество патриарх Неофит. Гости на церемонията са президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, съобщава Investor.bg.

Според президента само промяна в структурата на съдебната власт не решава проблеми в правораздаването. Той посочи, че съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за обществото и призова за по-съвършени процесуални закони, решителни антикорупционни мерки. Без обединени усилия на партии, общество и граждански структури, няма да се справим с корупцията и несправедливостта, каза Радев.

Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. България е член на ЕС и НАТО, членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, обяви новоизбраният президент. 

„Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме. Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога”, посочи Радев.

Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства с активно участие в изработването на общите решения, коментира новоизбраният президент. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността, каза още той.

Според него мигрантската криза изисква обща и решителна европейска политика и са необходими решителни мерки за укрепване на границата, за пресичане на нелегалния трафик на хора и за ограничаване на броя на нелегалните мигранти на наша територия.

В словото си Радев постави въпросите за съдебната реформа, сигурността на България, проведения референдум, бедността и поляризацията на обществото ни днес, за липсата на справедливост и ескалираща корупция.

Румен Радев заяви от трибуната на парламента, че няма да превишава конституционните си правомощия като държавен глава, но и няма да допусне обезсилването им. Той ще използва всички възможности за диалог с институциите.

Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставям на опитите за поляризация на обществото, заяви Румен Радев.

По думите на Радев отговорност на народните представители е да намерят решение на гражданските очаквания от референдума от 6 ноември 2016 г. По думите му трябва да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят хиляди българи без политическо представителство. Според него партиите ще станат още по-зависими, ако бъдат лишени от разумно финансиране.

Проведените реформи не създадоха работещи механизми – особено в двете ключови сфери образование и здравеопазване, каза новоизбраният държавен глава. Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри тук в България, коментира Радев по отношение на здравеопазването. Според него образованието трябва да съдейства за равния старт на всички деца, независимо от материалното състояние на семействата.

„Бизнесът има нужда от реална конкуренция и ограничена, но действена регулация, а българите заслужават достойно заплащане. Задлъжняването и обедняването на домакинствата подронва средносрочната перспектива на обществото”, смята Радев.  

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще бъде на 22 януари с военна церемония. Румен Радев е петият демократично избран президент на България.

Последни новини
Още от Новини