Икономиката преди, по време на и след Барак Обама

Какво наследство оставя Обама на Тръмп

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Когато Барак Обама встъпи в длъжност през 2009, икономиката беше от 14 месеца в исторически значим спад. На месец САЩ губеше над 700 хил. работни места. Индексът на сините чипове Dow Jones, следящ представянето на промишлените предприятия на американския фондов пазар, беше с 42% по-нисък сравнение с 2007.

Спадът, който Обама наследи от правителството на Буш, беше поправен още през първата му година в Овалния кабинет. Средният доход на домакинство се покачил с 5,2% през 2015 - най-високото покачване от 1967 насам, сочи социологическо проучване на United States Census Bureau. С напускането си Обама оставя безработицата на нива от 4,7%, по-ниска в което и да е от предходните правителства на Форд, Картър, Рейгън и Джордж Х. У. Буш. Въпреки това по-голямата част от управлението му бе белязана от постоянни опити за икономическо съвземане, опити, които ще продължават дори след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в петък. Възстановяването на икономиката върви бавно и развитието е разпределено неравномерно, това не дава ясна представа дали американците живеят добре.

Наистина безработицата намаля, но също така и заинтересоваността на хора да работят или търсят работа. Наблюдава се преместване на работните места от провинциалните региони към големите градове. Спад в желанието на хората да работят се наблюдава от почти две десетилетия, но сега е най-нисък в сравнение с пролетта на 1978. На последната си реч Обама спомена за 11,3 млн. създадени работни места през осемте си години като президент. Но това не е никаква утеха за работниците в промишлеността. През неговото управление са загубени 286 хил. работни места в сферата на производството, включително 45 хил. през 2016.

Растежът в икономиката бе концентриран в определени зони, сред които IT сектора, например. Това са едни от най-високо платените работни места. И тъй като са вложени не малко усилия в развитието на този сектор, може да се каже, че Обама акцентира върху тях с цел изграждане на силна модерна икономика. Нещата не са чак толкова приятни и за работници в сферата на производството. В този сектор се отчита загуба от 1,2% (234 хил. позиции) от встъпването в длъжност на Обама. Има увеличение обаче с 10,1% (11,5 млн. работни места) за позиции в бизнеса, финансите и здравеопазването.

Много американци останаха загрижени за състоянието на икономиката през 2016. Социологичесто проучване на Pew Research показва, че привържениците и на двете партии, тази на Тръмп и тази на Клинтън, смятат проблема с икономиката за най-съществен – по-значим от терористичните атаки, имиграцията и назначенията във Върховния съд.

Дори по-демократично настроените гласоподаватели изразяват притеснение, отчита проучването. Само 40% от тях смятат, че икономиката е в добро състояние. Победата на Доналд Тръмп показва, че поне някаква част от резултата на изборите се дължи на притеснението на хората за състоянието на икономиката, тъй като той неколкократно спомена, че ще създаде работни места в централните северни щати, където индустриите ерозират.

На пресконференция този месец Тръмп каза, че ще бъде „най-великият създадел на работни места“. Предимството на Доналд Тръмп е, че заварва страната с много по-ниска безработица, по-ниска в началото на което и да е предходно правителство. От него зависи дали ще я поддържа така или допълнително намали.

Последни новини
Още от Новини