Газовият интерконектор България - Сърбия ще влезе в експлоатация до 2021

Връзката ще осигури възможност за пренос на 1 - 1,8 куб. метра газ годишно

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

България и Сърбия посписаха споразумение за изграждане на газов интерконектор най-късно до май 2019. Очаква се проектът да влезе в търговска експлоатация до края на 2020, съобщават от пресцентъра на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, след като Петкова подписа меморандум със сръбския си колега Александър Антич.

За изграждането на българския участък от връзката е осигурено финансиране по линия на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ в размер на 45 млн. евро.

От сръбска страна също е отбелязан напредък в усилията за финансиране на проекта. Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС, са към края си.

След завършването, българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на гр. София при Нови Искър до гр. Ниш, Сърбия.

Интерконекторите между Гърция и България и България и Сърбия са два от седемте приоритетни инфраструктурни газови проекта за региона на Централна и Югоизточна Европа, които трябва да съдействат за диверсификация на източниците и маршрутите и постигане на сигурност на газовите доставки.

Последни новини
Още от Новини