Банките изтеглят хиляди работни позиции от Великобритания

Загубите за финансовия свят неминуемо ще се отразят и на останалата част от икономиката

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Банките се подготвят да преместят хиляди работни позиции от Великобритания, след като британският премиер Тереза Мей обяви, че иска пълно излизане от ЕС, като това означава и прекратяване на достъпа до единния европейски пазар, пише CNN Money. 

Това може да принуди банките и финансовите институции, базирани в страната, да прехвърлят работни позиции и операции на континента, за да гарантират, че могат да продължат бизнес дейността си с останалите 27 страни членки на блока.

„Ситуацията е много тежка за сектора на финансовите услуги. Ще доведе до множество сътресения във финансовата общност“, предупреди Мухтаба Раман, управляващ директор в Eurasia Group.

Около 1000 от общо 5000 служители на UBS във Великобритания ще бъдат прехвърлени в Европа, обяви председателят на банката Аксел Вебер по време на форума в Давос.

HSBC – най-голямата британска банка, също има намерение да премести около 1000 души в Париж. Изпълнителният директор Стюарт Гъливер обяви, че засегнатите служители генерират около 20% от приходите от Великобритания.

В началото влиянието от напускането на ЕС може да е малко, но с течение на времето все повече услуги ще се насочат в такава посока“, подчерта Раман.

Банките се надпреварват да въвеждат планове за непредвидени обстоятелства, защото стратегията на Мей за Brexit вероятно ще ги остави без право да извършват определени операции.

Застрахователите също са застрашени.

Инга Бийл, директор на Lloyd`s в Лондон, заяви, че се опитва възможно най-бързо да създаде дъщерно дружество в ЕС, за да спаси 11% от продажбите на компанията, които идват от ЕС.

Кметът на Лондон Садик Кан предупреди в сряда за риска от твърд Brexit.

Осигуряването на привилегирован достъп до единния пазар трябва да бъде главен приоритет при преговорите”, смята той.

Финансовите услуги допринасят за 12% от британската икономика и в индустрията са заети 2,2 млн. души.

Има и още един проблем – голяма част от глобалната търговия в евро се осъществява в Лондон. В града се осъществяват транзакции за трилиони евро – валути, акции, облигации и други финансови инструменти. Част от този бизнес със сигурност ще бъде преместен в ЕС.

Загубите за финансовия свят неминуемо ще се отразят и на останалата част от икономиката.

Йон Даниелсън, професор по финанси в London School of Economics смята, че данъчните приходи и търсенето на услуги ще спаднат рязко, ако Великобритания изгуби пълен достъп до европейските финансови пазари. 

Последни новини
Още от Новини