Alibaba става официален спонсор на следващите шест Олимпиади

Договорът с МОК е бил сключен по време на Световния икономически форум в Давос

Рецепцията на Alibaba Group Holding Ltd. в Ханджоу, Китай на 13 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Рецепцията на Alibaba Group Holding Ltd. в Ханджоу, Китай на 13 октомври 2015. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Международният олимпийски комитет (МОК) е подписал споразумение с китайския гигант в електронната търговия Alibaba, според което компанията ще стане спонсор на Олимпийските игри до 2028. Договорът с МОК е бил сключен в рамките на Световния икономически форум в Давос, съобщава Financial Times.

Китайската платформа за онлайн търговия ще стане един от топ спонсорите на игрите, като ще се нареди до имена като Coca Cola, Samsung Electronics, McDonalds и Visa, a заплатената от Alibaba цена е в размер на стотици милиони долари, пише Bloomberg.

Компанията също така ще предлага онлайн услуги и анализ на данните за различните спортни състезания, като и ще създаде електронна платформа за покупка на оригинални продукти, свързани с Олимпийските игри. Ще бъде разработена и видеоплатформа, предназначена за зрителите в най-големия потребителски пазар в световен мащаб – Китай.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах нарече сделката с китайската компания „ключова и иновативна“. „ В този нов дигитален свят Alibaba е в уникална позиция да помогне на МОК да постигне множество ключови задачи, поставени в олимпийската концепция 2020, както и да промени в позитивен план бъдещето на олимпийското движение“, заяви Бах.

„Партньорството на Alibaba и МОК е изградено върху споделени ценности и сходна визия за обогатяване на живота на хората“, казва от своя страна основателят на Alibaba Джак Ма.

Конкретните параметри по сделката обаче не бяха разкрити, но според някои анализатори става въпрос за сума над $100 млн.

Следващите олимпийски игри ще се проведат през зимата на 2018 в южнокорейския град Пьонгчан.

Последни новини
Още от Новини