Въвежда се нова европейска директива за борба с тероризма

Още в началото на тази година ще бъдат въведени правила и мерки за предотвратяване на терористични актове

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нова директива, която ще бъде приета още в началото на тази година, въвежда правила в ЕС за предотвратяване на терористични актове. Това заяви в интервю за БТА евродепутатът от ЕНП Емил Радев, цитирано от Investor.bg. 

В момента в интернет има значимо представителство на екстремисти и терористични организации, води се пропаганда, популяризират се разрухата и всичко свързано с разрушаването на западните общества, каза Радев. По думите му това е причината ЕС да прави всичко възможно, заедно с партньорите от трети страни, да спре тази пропаганда, защото тя достига до много млади хора в Европа, които се радикализират.

В интернет може да се намери всичко - инструкции как да се направи бомба, да се извърши терористичен акт, тече идеологическа подготовка, посочи евродепутатът. По думите му и в социалните мрежи тече обработка на хора, които да извършват атаките, използват се и криптирани системи за комуникация. Всичко това е причина борбата с радикализацията в интернет да е тема номер едно в дневния ред и на ЕП, и на ЕК, и на службите за сигурност, каза Радев.

Той уточни, че се водят разговори с всички големи компании-доставчици на интернет. Според него те правят всичко възможно да свалят това съдържание от мрежата, когато се появи. Това обаче става на доброволни начала и не го правят всички доставчици. Когато новата антитерористична директива стане факт, фирмите ще бъдат задължени да свалят това съдържание от интернет.

Евродепутатът посочи още, че при обсъждането на директивата е дискутиран и въпросът за разликата между цензура и терористично съдържание. По думите му, когато става дума за новини за военни конфликти, за извършени нападения, информациите няма да се свалят. Но, когато е пряка пропаганда, показват се убийства на хора, знамето на Ислямска държава, преки призиви за извършване на атентати - това трябва незабавно да се сваля от интернет, посочи Радев.

И сега от една от най-популярните платформи на ден се свалят хиляди клипове с такова съдържание. Открити са 24-часов телефон и имейл, на които потребителите могат да сигнализират за клипове с такова съдържание и след кратка проверка те се свалят и всичко се докладва на службите за сигурност.

Мерки за предотвратяване на терористични актове

Новата директива предвижда и серия мерки за предотвратяване на терористични актове, допълни евродепутатът. По думите му в нея ще бъдат описани правомощията на службите за сигурност, на координаторите за борба с тероризма, включително и какво трябва да правят гражданите.

Радев уточни, че българският закон, който бе приет наскоро, отговаря напълно на това, което ще се приеме с директивата. По думите му в нея са включени и текстове срещу финансирането на терористични организации.

Паралелно ЕП ще приеме и промени в Директивата за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма, каза Радев.

Според него мерките са насочени основно към анонимните средства за разплащане, предплатените карти, биткойните. Идеята е да се направи всичко възможно да се идентифицира между кого се извършват такива разплащания, обясни евродепутатът. После уточни, че, когато бъде пресечено финансирането, реализацията на нападения вече ще бъде затруднена. Освен това чрез финансовите потоци могат да се локализират цели мрежи.

Промените в законодателството на ЕС въвеждат и регистър на компаниите, извършващи разплащания, които биха могли да послужат за пране на пари. Собствениците на тези фирми вече трябва да излязат на светло, обясни Радев. По думите му регистрите в държавите-членки на ЕС ще бъдат свързани, а разследващите органи, както и журналистите, ще могат да правят справки кой е реалният собственик на дадена компания.

На въпрос как ще се процедира с фирмите, които са регистрирани по островите и офшорните зони, евродепутатът посочи, че щом извършват дейност на територията на ЕС, трябва да се покажат реалните собственици - име и адрес.

"Това е целта - истинските собственици да не се крият зад анонимни фирми, акции на приносител и т. н. и ЕС предприема стъпки всичко да става все по-прозрачно - както бизнесът, така и всички процедури, свързани с борбата с тероризма и организираната престъпност", посочи Радев.

Плановете за Европейска разузнавателна агенция

Стремежът на европейско ниво сега е да се направи Европейска разузнавателна агенция, допълни политикът. Според него взаимодействието между службите за сигурност на страните-членки, както и на трети държави - САЩ, Канада, Русия, Турция, Израел, е много важно.

Вече са приети законодателни промени с Директивата за резервационните данни, която даде възможност на службите да следят движението на заподозрени, още докато се правят резервации за полети, каза Радев. Той припомни, че тази директивата беше бавена с години от групата на социалистите и зелените в ЕП с аргумента, че нямало достатъчна защита на личните данни.

Когато станаха атентатите в цяла Европа, се видя, че службите за сигурност трябва да имат такова оръжие, посочи евродепутатът.

За отношенията между службите в отделните държави-членки Радев посочи, че те наистина са малко ревниви и трудно дават информация, но трябва да преодолеят тези нагласи и да обменят по-бързо информация.

Въпросът за общоевропейски въоръжени сили

Сега на дневен ред излиза отново и създаването на общоевропейски въоръжени сили, посочи Радев. По думите му досега Великобритания, която има най-силна армия в ЕС, е спирала всякакви такива опити. Но с оглед Brexit темата отново изплува на преден план.

"Виждаме какво става в Сирия и Ирак. ЕС понася огромна тежест от бежанския поток, финансира бежанските лагери, но на масата за преговори тежи много малко. Нямаме обща армия, а оттам много ни куца външната политика", каза евродепутатът. Според него сега преговорите се водят от държави, които имат свои интереси - Русия, Турция, Саудитска Арабия, Иран и те могат да тласнат разговорите в една или друга посока. А ЕС, който поема тежестта на бежанския поток, го няма на масата на преговорите.

На въпрос дали ЕС не действа твърде бавно и тромаво, Радев посочи, че тъй като съюзът е уникална структура трябва да се вземат предвид интересите на всяка държава-членка. Дори за мигрантската криза имаме разделения на мненията, посочи Радев. Според него от едната страна са държавите по външната граница, сред които и България, които поемат тежестта, дават пари за охрана, имат много проблеми с пребиваването на мигрантите на тяхна територия. Други държави - Германия и Скандинавските страни, са пък дестинациите, до които се опитват да стигнат всички тези хора.

Вишеградската четворка са трета страна, каза евродепутатът. Той допълни, че както борбата с тероризма, така и проблемите с нелегалната миграция не може да са ангажимент на една държава.

Като сериозно постижение той отбеляза факта, че ЕС най-после предприе мерки да защити външната граница. "За новата агенция за гранична и брегова охрана първоначално концепцията беше друга - тя да действа по границите на Шенгенското пространство, което беше особено опасно за нас, Румъния, Хърватска, Кипър, тъй като можехме да останем като буферна зона. Аз и колегите ми, при това не само от ЕНП, заедно с евродепутати от тези държави внесохме предложения и успяхме да се преборим Агенцията да действа по външната европейска граница. Аз съм особено горд, че нейната работа стартира именно от българо-турската граница. Това беше важен знак към България", каза Радев.

Предстои да бъде разгледан регламентът "Дъблин"

През първото полугодие на тази година предстои да бъде разгледан регламентът "Дъблин", който касае регистрацията и по-нататъшната съдба на тези мигранти, които не получат статут. След началото на мигрантската криза стана ясно, че регламентът на практика не работи.

Според Радев "Дъблин" е несправедлив механизъм, защото натоварва държавите по външната граница на ЕС.

Той уточни, че вече е поставил въпроса за промяна на регламента и изрази надежда, че ще намери съмишленици не само сред българските си колеги, но и сред тези от другите държави, които са потърпевши от несправедливостта на документа.

Документи за гражданско състояние

Извън горещата тема за мигрантите българският депутат коментира за БТА, че скоро гражданите на ЕС ще усетят още едно облекчение, продиктувано от Регламента за премахване на апостила и заверените преводи на документи за гражданско състояние.

На практика това маха огромна административна тежест за всички, които представят документи в друга държава-членка, обясни Радев. По думите му вече няма да се иска апостил заверен превод за актове за раждане, за смърт, за удостоверение за наследници, за акт за граждански брак.

Всъщност тези документи ще се издават като многоезични формуляри, които ще се представят в целия ЕС и ще важат без допълнителни преводи. Това спестява на български граждани по 100-200 евро разходи само по апостила и легализираните преводи на документите.

Последни новини
Още от Новини