Собственикът на Теlеrік съкращава над 100 служители в България

Свиването на персонала на Progress ще започне през първото фискално тримесечие на 2017

Снимка: Progress Снимка: Progress

Американският софтуерен концерн Рrоgrеss, който придоби през 2014 българската компания Теlеrік за 262,5 млн. долара, съкращава над 16% от своите служители в България. Заповеди за освобождаване са получили около 110 служители, научи Investor.bg от двама свои източника, пожелали анономност. По последни данни в българския офис на концерна досега работеха 650 души. 

В своя последен тримесечен отчет американската компания обяви, че планира да съкрати 450 души, което отговаря на около 20 процента от всички нейни служители в глобален мащаб. 

"Свиването на персонала ще започне през първото фискално тримесечие на 2017 и би трябвало да е напълно приключило в края на второто тримесечие на 2017", пише в отчета на компанията. 

Рrоgrеss планира да започне нова продуктова стратегия, при която ще използва капацитета на своята платформа за разработка на приложения.

След инвестициите в тази нова стратегия Progress очаква да намали нетните годишни разходи с около 20 млн. долара до края на 2017. 

Според източниците на Investor.bg съкращаването в българското поделение ще премине на два етапа. Част от служителите са напуснали компанията още на 17.01. (вторник). Друга част ще напуснат компанията официално от края на второто тримесечие, като дотогава ще трябва да предадат работата си на своите "наследници".

"Официално обявеният брой на съкращенията на глобално ниво е 450 души. Всички останали цифри са плод на слухове и спекулации", съобщиха от компанията за Investor.bg.  

"Обявеното преструктуриране засегна всички дивизии и офиси на глобално ниво, включително и в България. Засегнатите служители в България, които са по-малко от спекулирания брой, получиха значително обезщетение в зависимост от стажа им в компанията. В допълнение на това получиха и предварително личните си бонуси за фискалната 2016, удължено здравно осигуряване до края на февруари и достъп до т.нар. „Програма за помощ на служители“ до края на април. Всички засегнати служители, които имат деца, могат да ползват услугите на Детския център на компанията до края на май", поясни пред Investor.bg Фарис Суайс, генерален директор DevTools и Telerik Platform в Progress.

Последни новини
Още от Новини