Плевнелиев отчете края на труден, но успешен мандат

В извънредна нестабилност президентската институция бе център на стабилност

Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Много труден, но достоен и успешен мандат. Така президентът Росен Плевнелиев, който след три дни ще предаде властта на наследника си Румен Радев, определи времето си, прекарано на "Дондуков" 2, предаде Dnes.bg

"Това беше мандат на извънредна нестабилност в страната и по света – мигранти, терористични актове, многобройни и паралелно протичащи кризи в региона и по света, а в страната силно политическо противопоставяне, ниско доверие в институциите и граждански протести", отчете той в края на петата си и последна година на "Дондуков" 2.

Плевнелиев се похвали, че е бил първият президент, назначил две служебни правителства, които са донесли стабилност.

"В този труден момент президентската институция бе център на стабилност и гарант за приемственост. В не малка част от мандата ми цялата власт бе в ръцете ми, а в такива моменти личността на президента е много важна, сътрудничеството с партиите и с гражданското общество са ключови", каза той.

Според него е станало ясно, че президентска институция не е на силната ръка, а на баланса, защото смисълът е да овластиш гражданите, а не да местиш границите.

"Бях първият президент, свалил политическото си доверие от правителство, първият, който отказа да присъства на клетвата на конституционен съдия, първият, който остана в добри отношения с партията, която го е издигнала", отчете още той.

"Днес България се ползва с доверието на пазарите, има рекордно ниски лихви по държавния дълг, безработицата също е по-ниска", отбеляза Плевнелиев.

Той се похвали още с добри резултати от започналите реформи в енергетиката, в образованието, в пенсионната система.

"Борих се с три парламента, докато накрая 43-ото Народно събрание прие пакета от закони в сектор "Сигурност". Бе поставена и крачка в съдебната реформа с промените в Конституцията и промените в Закона за съдената власт", допълни президентът.

Според него обаче все още липсва усещане за справедливост в обществото. Той смята, че всички политици са длъжници на хората в това отношение и носят отговорност за ниското доверие в институциите.

"Нужни са спешни действия за повече справедливост в държавата", призова държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че е водил активна външна политика, за да позиционира страна ни като видим и незаобиколим фактор на международната сцена.

"Като убеден европеец още от началото казах, че ЕС не е външна политика, а моето семейство и така и действах през целия си мандат. Взех принципна позиция и срещу незаконното анексиране на Крим от Русия и последвалите конфликти в региона, но това че аз съм първият български президент, който се противопоставяне политиката на руския президент не ме прави ястреб, а убеден демократ", отсече той.

Последни новини
Още от Новини