Двоен ръст на газифицираните домове през 2016 в България

Ниската цена на синьото гориво и европейското финансиране са сред основните стимули за газификация

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Над 3300 домакинства са газифицирали жилищата си в България през 2016. Това е почти двоен ръст спрямо предходната година, сочат данните на Овергаз Мрежи. Най-голям е броят на новоприсъединените битови потребители в столицата – над 1700.

Общият брой на газифицираните домакинства, клиенти на компанията, вече надхвърля 60 хиляди. По-ниската цена на природния газ спрямо алтернативните енергоизточници и възможността да се спестят 20% от инвестицията по програмата за енергийна ефективност DESIREE Gas* са част от стимулите за газификация на домакинствата в България.

Семействата все по-често избират синьото гориво пред по-скъпата електроенергия. Най-масовият тип газифицирани жилища у нас са с площ 70-90 квадратни метра. Данните на Овергаз Мрежи сочат, че за последния месец на миналата година те са платили за отопление, готвене и топла вода средно по 113 лева.

От началото на 2017 киловатчас енергия от синьо гориво в бита струва 7,6 стотинки. За сравнение цената на електроенергията е близо три пъти по-висока – 21,4 стотинки за киловатчас, а тази на газьола за отопление (нафтата) – 20,8 стотинки за киловатчас.

*Програмата  за енергийна ефективност DESIREE Gas покрива 20% от разходите за газификация  на жилището, като сумата може  да достигне до 2400 лева за едно домакинство. Това включва почти всичко, което формира първоначалната инвестиция – проектиране, изграждане на газова и отоплителна инсталация, газови уреди и газово оборудване.

Последни новини
Още от Новини