Две от най-големите тютюневи компании в света в мегасливане за $49 млрд.

Ако сливането на British American Tobacco и Reynolds American стане факт, новата компания ще стане световен лидер в тютюневия сектор

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Тютюневият гигант British American Tobacco (BTI) обяви вчера, че ще придобие втората по големина цигарена компания в САЩ – Reynolds American (RAI), съобщава CNN.

Двете компании притежават изключително широко портфолио, като техните марки са едни от най-популярните в света сред тютюневите изделия – Pall Mall, Lucky Strike, Dunhill, Camel и др. След сливането си новата компания ще стане световен лидер в нишата по показатели като притежаван капитал и нетни продажби.

British American Tobacco вече притежава миноритарен дял в Reynolds American, като държи 42% акциите ѝ. През октомври бе направена оферта в размер на $47 млрд. за цялостното придобиване на компанията, която обаче не бе приета от управляващия мениджмънт на Reynolds.

Сегашната цена от $59,64 за акция е с около 26% по-висока от предлаганата през октомври. Ако текущата оферта бъде одобрена от акционерите и регулаторните органи, сливането ще стане факт през третото тримесечие на годината.

Въпреки, че British American Tobacco все още не е поела управлението на по-малкия си конкурент, двете компании притежават общ контрол върху някои марки тютюневи изделия. Например цигарите Pall Mall в Съединените щати се разпространяват ексклузивно от Reynold, но в над 100 други пазари по целия свят правата над дистрибуцията на бранда принадлежат на BAT.

Освен че при евентуално сливане компанията ще стане лидер в производството на тютюневи изделия, намеренията са да се търси развитие и в други направления в нишата като например изобретяването и разпространението на продукти от ново поколение като електронни цигари и др.

Последни новини
Още от Новини