Преход към ново ядрено гориво в VI блок в АЕЦ Козлодуй

Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании

Снимка: Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Снимка: Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Поетапен предход към нов тип ядрено гориво ще бъде осъществен в VI блок в АЕЦ “Козлодуй“. Това съобщи председателят на Агенцията Лъчезар Костов в отчет за дейността ù през миналата година.

След анализи, продължили повече от две години, в блока ще може да бъде използвано усъвършенстваното ядрено гориво на руската корпорация ТВЕЛ - от типа ТВСА 12. Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании. Блокът вече е зареден с новото гориво при презареждането през есента, стана ясно още от думите на Костов, предаде Investor.bg

За V блок заявлението е постъпило малко по-късно и се очаква разрешението да бъде дадено до края на март. Плановият годишен ремонт на блока ще се извърши през април. Дали ще бъди зареден с ново гориво, ако има издадено разрешение, е решение на ръководството на централата.

По отношение на удължаването на лицензите за двата блока в Козлодуй в момента Агенцията анализира документацията за V блок, чийто срок изтича през ноември 2017 година. Очаква се прегледът да приключи до средата на септември. Според българското законодателство АЯР има право да издаде лиценз за дейността на ядрената мощност за максимален срок от 10 години.

През миналата година е приключил периодичен преглед на безопасността на блока. "Резултатите показват, че не са идентифицирани несъответствия със значително влияние върху безопасността", каза Костов.

Част от дейностите по блоковете, които АЯР оценява, е увеличаването на тяхната топлинна мощност със 104% и производствената мощност до 1 100 мегавата. Това увеличение е безопасно, отбелязаха от Агенцията.

По отношение на планираната нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“ през 2016 АЯР е правила оценка ни подаденото през лятото на 2015 заявление за одобрение на площадка за изграждане на нови мощности. Направени са предложения за отстраняване на пропуски, а централата е вече подала нов отчет за планираните дейности.

Процедурата по прегледа на документите продължава, но окончателното решение ще дойде едва след влязло в сила решение за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Лъчезар Костов направи и коментар във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Експерти от Агенцията не са участвали в прегледа на оборудването, произведено за централата, защото няма законодателна уредба за това. АЯР е наблюдавала процеса по производството до спирането на проекта.

Лицензирането на площадката край Белене беше на финалната права, преди да бъде спряна процедурата през 2012. Ако бъде взето решение за подновяване на строителството, няма да се налага процедурата да започне отново, каза Борислав Станимиров, зам.-председател на АЯР. Нов инвеститор ще закупи проекта и ще даде своето заявление за подновяване на работата по него.

"Ние сме силно зависими от качеството на обосновката, която заявителят дава", обясни още Лъчезар Костов.

След одобрението на техническия проект следващата стъпка е издаване на разрешително за строеж. Площадката на АЕЦ „Белене“ има издадено решение за ОВОС, което не е изтекло, стана ясно от отговор на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова пред Народното събрание.

Последни новини
Още от Новини