Мей представи плана за излизане от ЕС и единния пазар

Откъс от речта на Тереза Мей, министър-председател на Великобритания пред дипломати в Лондон

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания излиза от Даунинг стрийт 10 за речта си за плана за Brexit. 17 януари 2017. Лондон, Великобритания. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Тереза Мей, министър-председател на Великобритания излиза от Даунинг стрийт 10 за речта си за плана за Brexit. 17 януари 2017. Лондон, Великобритания. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей изложи плана на правителството за излизане от ЕС в реч в Лондон на 17 януари 2017.

Мей предложи пакет от цели в предстоящите преговори:

  • Да промени Митническия съюз на Европа като запази свободната от тарифи търговия на Великобритания с ЕС, но като приеме налагането на същите мита за страни извън ЕС.
  • Да преговаря по нови търговски договори със страните извън общността.
  • Да се подпишат преходни споразумения за фирмите за финансови услуги и други компании, така че новите правила да се приложат постепенно.
  • Без повече „огромни” вноски на Великобритания в бюджета на ЕС.

Паундът скочи след речта на Мей, в която за пръв път съобщи, че правителството е решило да напусне ЕС и че оставя на парламента да гласува окончателното решение.

Мей каза, че иска Великобритания „да е добър съсед във всяко едно отношение” на бившите си партньори и ги предупреди да не отхвърлят модела, който предлага.

„Знам, че има някои гласове, които призовават за наказателно споразумение с Великобритания, което да откаже други страни да поемат по същия път”, каза Мей пред дипломати в Лондон.

„Това би било пагубно самоунищожение от страна на ЕС. И няма да е приятелски жест”.

Чуйте откъс от речта й.

 

Последни новини
Още от Новини