Ирландия очаква вълна от британски инвестиции заради Brexit

Очакванията са свързани с ефектите на излизането на Великобритания от единния европейски пазар.

Магазин за традиционни ирландски сладка в Корк Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Магазин за традиционни ирландски сладка в Корк Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

С оглед на загубата на достъп до единния европейски пазар, към средата на 2017 може да се очаква вълна от инвестиции и релоциране на компании от Обединеното кралство в Ирландия. Прогнозата е на ирландския финансов министър Еоган Мърфи, цитиран от Bloomberg.

 Множество британски финансови компании вече са проявили интерес към преместване на дейността си в островната страна, като техни представители са се срещали както с Мърфи, така и с други членове на правителството и Централната банка. „Смятаме че първите конкретни стъпки и повече информация за обществеността ще станат факт през първото и второто тримесечие на годината“, заявява финансовия министър.

 Все още не се споменават конкретни имена на компании. Освен  британски такива обаче има интерес от фирми от САЩ и Япония.

 „Европейският съюз дава ясно да с разбере, че не можеш да се ползваш с облагите, които дава членството в блока, ако не си член. Това ще постави много пречки и задачи за решаване пред тези, които към момента оперират на единния пазар“, казва още ирландският финансов министър. Според него има опасност преговорите на Великобритания с останалите 27 държави-членки на ЕС да станат „безразборни“, което да доведе до нестабилност в глобалната финансова система.

 Множество пазарни анализатори също предвиждат масов отлив на компании от британския пазар при евентуално пълно излизане от европейския свободен пазар. Банковият сектор ще бъде един от най-засегнатите. Много от представителите му се обявиха за т.нар. „soft Brexit”, при който чрез различни средства да се запази колкото се може повече от достъпа до единния пазар.

Последни новини
Още от Новини