Португалия и България водят в класацията на изгодни дестинации за британците

Британците масово ще се превърнат в ловци на изгодни дестинации през 2017

Алгарве, Португалия. Снимка: freeimages.com Алгарве, Португалия. Снимка: freeimages.com

По всичко личи, че за британските туристи годината ще премине под знака на "спестовните дестинации" на фона на отслабването на паунда и влиянието на Brexit. 

Алгарве, Португалия е обявен за най-евтината туристическа дестинация за британските туристи за 2017 в годишната класация на Post Office Travel Money, съпоставяща 44 курорти града по отношение на най-доброто съотношение качество - цена ("баромерътър на цените за почивки"), пише Guardian.

Популярният португалски курорт Алгарве печели барометърът за втора поредна година. Там средната цена на тристепенно меню за двама, включително и бутилка домашно вино, е £ 18,27 - с над £ 150 по-евтино, отколкото подобно меню в Дубай (най-скъпата дестинация) и наполовина на цената на подобни европейски туристически дестинации като Корфу или Малта.

Българският курорт Слънчев бряг е оценен от британците като втората най-добра туристическа дестинация от гледна точка на цени. Изданието посочва, че бутилка местна бира е на стойност 69 пенса, а вечеря за двама струва 23,15 £. На трето място се нарежда испанският курорт Коста дел Сол, при който има спад на цените през последната година.

Други дестинации на изгодни цени, посочени в изданието са Мармарис, Турция и Прага, Будапеща, където вечерята струва около £ 30, а бутилка бира - около £ 2.

Извън Европа като евтини дестинации са посочени Кейптаун и Канкун, Мексико, които продължават да предлагат добра стойност за парите на туристите, благодарение на слабото песо и стабилните цени. Една изненадваща дестинация, влизаща в класацията е Токио, който е класиран на осмо място, като най-изгодната дестинация и излиза пред други азиатски курортни градове. В Токио средната цена на вечеря е £ 37,96, което дестинацията най-изгодна сред отдалечените от Великобритания кътчета, избирани за почивка. 

Според проучването, това е резултат от спада на цените в Токио през последните две години. Въпреки че йената повиши стойността си през изминалата година, особено спрямо паунда, разходите в Токио все още остават ниски за британците.

"Япония винаги е била дестинация, педлагаща добра стойност срещу сравнително ниско заплащане, въпреки репутацията си на "скъпа страна ", заявява Джеймс Мънди от  Inside Japan Tours. "След заплащането на цената на полета и настаняването, заведенията и ресторантите в Япония и пътуването вътре в страната са на сравнително добри цени. Съществуват множество големи възможности за хранене, като традиционния Izakaya, където можете да пиете и ядете, колкото пожелаете за около £ 30 ".

Докато стойността на паунда продължава да оказва влияние върху покупателната способност на британските туристи в чужбина от Post Office Travel Money заявяват, че това е само част от картината, защото местните цени играят много голяма роля по отношение на разумно похарчения ваканционен бюджет. Това е една от причините, поради която Португалия ще бъде най-достъпна финансово за британците: местните цени на храните са спаднали с 5% на годишна база. В България също има спад на местните цени с около 1,5%, а в Коста дел Сол те са спаднали с 3%, твърди изданието. 

Европейските дестинации остават най-добрият финансов избор, заямейки 9 от 10 дестинации, определяни като изгодни за британците, а и при повечето европейски курорти се наблюдава и спад на цените", заявява Андрю Браун от Post Office Travel Money.

Той добавя, че Токио и Канкун също са добри залози за ловците на изгодни сделки, но Кейптаун и Бали също не трябва да се пренебрегва. Ако стойността на ранда и рупията падне още, това ще направи тези дестинации много привлекателен избор. 

Последни новини
Още от Новини