Геополитическите рискове заплаха за икономиката на Китай

Президентът на Китай Си Дзинпин ще изнесе реч по време на Световния икономически форум във вторник

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В контекста на предстоящото встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп на 20 януари 2017 премиерът на Китай Ли Къцян предупреди, че усложняването на глобалната политическа ситуация ще натежи на китайската икономика, предаде Bloomberg.

Геополитическите рискове и политическите промени добавят голяма несигурност към същестуващите насрещни ветрове за икономическа експанзия, каза китайският премиер.

Коментарите на Ли Къцян идват преди важната реч на президента Си Дзинпин по време на Световния икономически форум в Давос във вторник, когато ще говори за глобалните икономически фактори. Китайските лидери се приготвят за несигурността, която ще последва през новата година, след като Тръмп стъпи в Белия дом на 20 януари, както и на фона на предстоящите избори в Европа и Южна Корея.

Премиерът Кицян предупреди за потенциалната опасност и призова компаниите да имат доверие в икономиката на Китай. Той също така настоя за продължаване на реформите от страна на предлагането през следващата година, както и за силни мерки в опит да се адресират рисковете във втората по големина световна икономика.  

Последни новини
Още от Новини