Самообучаващите се роботи и безусловния базов доход в Европа

1,7 млн. роботи без ясна регулация в света поставят на карта бъдещето на трудовия пазар в ЕС

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Новото поколение роботи, които все повече и повече ще имат възможността да се самообучават, са 1,7 млн. в световен мащаб, става ясно от доклад на Европейския парламент. Европейският депутат Мади Делво, цитирана от пресцентъра на ЕП, предупреждава, че това поле на дейност няма ясна регулация институцията, а става въпрос за роботи, като автономните автомобили, индустриални дронове, роботи в индустрията и селското стопанство и т.н., пише Investor.bg. 

Растящият брой на тези машини поставят различни въпроси на масата - от идентичността на роботите до проблемите, които ще предизвикат те на пазара на труда. Разбира се, казусът ще бъде актуален не днес, а след около 10-15 години, но това ще е най-голямото предизвикателство за обществото и образователните системи, признава още европейският депутат.

За нея роботите няма как да заменят изцяло човешкия труд, но те ще работят в много тесни връзки с хората.

В своя доклад Мади Девло препоръчва страните от ЕС да се подготвят за предстоящата технологична революция. Документът ще бъде официално обсъден в пленарната зала на ЕП през февруари, допълва Independent. Той съдържа препоръката страните от ЕС да обмислят идеята за безусловен базов доход, свързан с роботите и работните места, които те ще заемат.

Към Европейската комисия искането е да бъде оценено какви дейности и умения ще могат да бъдат заменени от роботи в бъдеще. "Трябва ни дискусия относно нуждата от промяна на социалнооистурителните системи", отбелязва още докладчикът по темата, Мади Девло.

Темата идва в момент, в който експерименти с безусловен базов доход се извършват на много места в Европа. В началото на месеца Финландия съобщи, че започва да плаща базисен доход на безработни граждани в размер на 560 евро на месец.

Последни новини
Още от Новини