Първата среща на Тръмп ще бъде с Путин в Исландия: Sunday Times

На неутрален терен ще се обсъди бъдещето на ядреното въоръжаване

Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Тръмп и Путин може да пресъздадат оръжейните преговори Рейгън-Горбачов. Съветниците на Доналд Тръмп са заявили пред британски официални лица, че първата задгранична визита на избрания президент ще бъде с руския президент Владимир Путин, вероятно в Рейкявик, само седмици след встъпването му в длъжност, твърди Sunday Times, цитиран от Bloomberg. 

Тръмп планира да започне работа по сделка за ограничаване на ядрените оръжия, твърди изданието, без да предоставя повече подробности.

Позовавайки се на източник, пожелал анонимност, за плановете на срещата, медията добавя, че Москва е готова да се съгласи на срещата. Информацията идва от коментари на официални лица от руското посолство в Лондон. 

Изданието, което цитира анонимен съветник на Тръмп, заявява, че избраният президент, който ще встъпи в длъжност на 20 януари ще се срещне с Путин на неутрална територия "много скоро". 

С поглед към исландската столица изглежда, че екипът на Тръмп се надява да пресъздаде ядреното споразумение от епохата Рейгън.

Бившият президент Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, който тогава заемаше поста генерален секретар Комунистическата партия на Съветския съюз, проведоха двудневна среща на високо равнище в Рейкявик през октомври 1986, за да работят върху това, което в крайна сметка се превърна в основен договор за ядрените оръжия между двете суперсили, подписан през 1987. 

Екипът на Тръмп не е отговорил за сега на искането на Bloomberg за коментар. 

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън проведе среща в Ню Йорк с главния стратег на Доналд Тръмп Стив Банън и със зетя на новоизбрания президент Джаред Кушнер на 8.01.2017. 

Последни новини
Още от Новини