Контрамерки за кибератаки по изборите подготвя Германия

Страната се готви да парира новия бич - фалшиви новини

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Германската избирателна комисия се подготвя за кибератаки върху мрежата си по време на парламентарните избори през есента. За това съобщава председателят на Комисията Дитер Заррайтер в интервю за Frankfurter Allgemeine Zaitung, цитиран от Investor.bg.

Разработват се различни сценарии, като например увеличаването на капацитета на изчислителните центрове, а в случай на нужда може да бъде използван центърът за киберзащита на федералното правителство. По този начин резултатите от изборите ще бъдат технически защитени от опитите за манипулации, каза още Заррайтер.

Той посочи, че могат да бъдат използвани и старите технологии - изборните резултати да се изпращат по телефон или факс, което също е начин за защита.

Той обаче предупреждава и за т.нар. "фалшиви новини", които също могат да изиграят сериозна роля в изборния ден.

Избирателната комисия в Германия ще използва социалните медии, за да противодейства на опитите за манипулация, стана ясно още от думите на нейния председател. "Ще имаме собствен Twitter-канал, чрез който ще можем да реагираме в деня на изборите за Бундестаг", каза той.

В началото на януари директорът на националното разузнаване в САЩ Джеймс Клапър обвини Русия, че са влияли върху изборните резултати в страната именно с "фалшиви новини". В изслушване пред Сената той обясни, че подкрепяни от руското правителство хакерски групи са използвали лъжливи новини като част от по-широка кампания, която е включвала още и хакерски атаки.

Последни новини
Още от Новини