Енергийната система на Стария континент разклатена от студа

Рекордно потребление на електроенергия заради студената зима в цяла Европа

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Необичайно ниски температури, рекондни за последните 30 години, леден вятър, ниски температури и замръзнали реки, всичко това постави на изпитание цялата енергийна система на Европа, пише Bloomberg.

Природният газ повиши цената си на двугодишен връх, а Русия и Норвегия изнасят рекондно количество суровина. Потреблението е високо, а природния газ е един от основните източници за производството на топлоенергия в Европа.

Франция съобщи за спешна нужда от газ в югоизточните части от страната. Очаква се френските граждани да постигнат рекордно потребление от 2012 насам. 

В Източна Европа също има рекордно потребление на електроенергия, а Гърция и България спряха износа на ток. В Турция доставките на газ за бизнеса бяха ограничени, когато Истанбул беше покрит от сняг.

Януари ще бъде един от най-студените месеци за последните пет години, а студът ще продължи до края на месеца, прогнозира Джакомо Масато, метеоролог в енергийния брокер Marex Spectron в Лондон. Енергийните фирми - оператори, производители и търговци обикновено се подготвят за зимните месеци на базата на прогнозите. Понякога обаче те се оказват съвсем погрешни.

Очакванията за тази зима например бяха за меко време, а реалността се оказа арктически студена. Максималните температури в много части от континента се оказаха около нулата.

Доставките на въглища в много държави се оказват проблем заради замръзналите реки. Румъния е пример в това отношение - освен замръзналите води на Дунав, студът засегна и дейността на най-големият експортен хъб в страната - Констанца.

Правителството вече предупреди, че двете най-големи централи в страната имат резерв от въглища за само четири дни, ако потреблението остане на върховото си ниво.

Последни новини
Още от Новини