Защо САЩ ще бъдат конкурент на Газпром през следващите години

Опасенията идват след като Доналд Тръмп обеща да насърчи местния добив на газ

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

"Газпром" вижда сериозен конкурент в лицето на САЩ в близките години. Причината за това са заявките на новоизбрания президент Доналд Тръмп да насърчи местния добив на газ, заяви зам.-председателят на газовата компания Валерий Голубев, цитиран от ТАСС.

Голубев участва в Гайдаровския икономически форум, който се провежда в Москва.

„Конкуренцията може да бъде голяма. Основен конкурент, ако говорим за бъдещето, ние виждаме на първо място от САЩ“, каза той.

Голубев обясни, че все още няма яснота какво точно планира администрацията на Тръмп, но ако той изпълни заявеното в своята предизборна кампания, добивът на газ ще расте – и на природен, и на шистов, пише Investor.bg

Новите технологии за втечняване на газа може да се окажат „фактори за европейския пазар“, посочи още Голубев. Според него не става въпрос и само за Европа, а се очаква глобална битка за световния газов пазар.  

През 2016 година руската газова компания достави рекордните 179,3 млрд. куб. метра природен газ в Европа. В началото на 2017 доставките също подобряват исторически пикове, което е свързано с необичайно ниските температури в части от Стария континент.

САЩ премахнаха забраната за износ на енергийни ресурси и първите доставки на втечнен газ пристигнаха в Европа през миналата пролет. Първият купувач се оказа Португалия, но доставки могат да се очакват в следващите години и в Източна Европа – през планирания нов терминал край Александруполис.

Европейският съюз също вижда във втечнения газ възможност за постигане на енергийна сигурност. Общността подкрепя изграждането на терминали. Няколко месеца след първата доставка на втечнен природен газ в Португалия във френския пристанищен град Дюнкерк заработи нов терминал с капацитет от 13 млрд. куб. метра годишно. Терминалът трябва да захранва Франция и Белгия с газ. 

Европейска подкрепа има и за терминала край Александруполис, откъдето по газовата връзка IGB втечнен газ ще може да пристигне и в България. 

Последни новини
Още от Новини