Симеон Дянков беше привлечен от прокуратурата като обвиняем по делото EVN България

Обвинения по казуса получиха Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

Симеон Дянков. Снимка: Bulgaria ON AIR Симеон Дянков. Снимка: Bulgaria ON AIR

Софийската градска прокуратура връчи обвиненията си по делото за продажбата на миноритарния пакет от EVN България и на бившия финансов министър Симеон Дянков. Обвинения по казуса получиха бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев, съобщава Investor.bg.

Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е превишил властта и правата си, пишат от прокуратурата. Това представлява престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Той е извършил това в съучастие с Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева.

Прокуратурата отбелязва, че Дянков е разпоредил на „Булброкърс“ изготвяне на приватизационната оценка на дела от 33% (51 512 акции) от капитала на EVN България, което е в нарушение на Закона за администрацията и Устройствения правилник на Министерството на финансите, посочват още от държавното обвинение. Според законодателството изготвянето на оценките се възлагат на независими оценители.

Щетата на държавата от това действие е вследствие от занижената оценка, която „Булброкърс“ е дала на акциите на електроразпределителното дружество.

Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „Подписка“, а разследването по делото продължава, става ясно още от съобщението на прокуратурата.

В четвъртък Юлия Ненкова, която в посочения период беше председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, коментира пред журналисти, че „Булброкърс“ е била избрана след конкурс. Ненкова, която днес е председател на Комисията за защита на конкуренцията, посочи, че цената на пакета акции е определена от пазара, защото приватизационната сделка е извършена на пода на БФБ-София.

Според нея никой не може да бъде обвинен за постигнатата от пазара цена на акциите. 

В началото на месеца от прокуратурата се готвеха да обявят Дянков за национално издирване, тъй като не успя да го открие и да му връчи обвиненията. По-късно бившият финансов министър се свърза с властите. 

Последни новини
Още от Новини