Няма сериозни пречки пред щатската икономика в краткосрочен план

Йелън се застъпи за банковите регулации, наложени през 2010

Снимка: Pete Marovich/Bloomberg Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Председателят на Фед Джанет Йелън обяви, че не вижда сериозни пречки пред американската икономика в краткосрочен план, макар че в дългосрочен остават по-важните предизвикателства, свързани с ниската продуктивност и задълбочаващото се неравенство, предаде Bloomberg.

„Безработицата в момента е на ниско ниво, в общи линии пазарът на труда е силен, а ръстът на заплатите започва да се възстановява“, коментира Йелън. „Инфлацията се покачи от много ниско ниво и е малко под целевото ниво от 2%, но е доста близо“.

Фед повиши лихвените проценти през декември за първи път от една година от 0,5% до 0,75%, след като оцени, че краткосрочните рискове изглеждат относително балансирани. Централните банкери също обявиха прогнозите си за три повишения през 2017.

Безработицата достигна 4,7% през декември, отбелязвайки леко покачване от ноември, когато бяха отчетени нива от 4,6% - най-ниското равнище от 2007 насам. Индикаторът, измерващ инфлацията, който изключва по-волатилните цени на храните и енергията, отчете 1,6% през последните 12 месеца до ноември.

Графика: Bloomberg Terminal

Йелън посочи, че продуктивността, която е ключов фактор за стандарта на живот в дългосрочен план, остава на исторически ниско ниво, а икономистите се опитват да разберат защо. 

Образованието и подобряването на работната сила е често обект на дискусия от централните банкери в САЩ през последните няколко години на фона на технологичния напредък.

Йелън проведе среща с представители на академичната общност в централата на Фед във Вашингтон в четвъртък. Тя също обърна внимание на реформите относно регулациите в банковия сектор, които бяха въведени след финансовата криза с цел осигуряването на по-сигурен и устойчив финансов сектор.

„Има много важни промени“, коментира Йелън, като допълни, че не би искала да види отмяна на въведените реформи.

Членове на новата администрация на Доналд Тръмп коментираха, че ще отменят закона Dodd-Frank, въведен през 2010 в отговор на финансовата криза.

 

Последни новини
Още от Новини