Имотите в България, Румъния и Унгария ще привличат все повече инвеститорски интерес

Cushman & Wakefield: Имотният пазар в ЕС през 2017 - стабилен, въпреки политическите трусове

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Търговското имотно инвестиране в Европа ще остане на силни позиции през 2017, след като цените на облигациите отслабват и инвеститорите търсят сигурни, но ориентирани към ръст възможности. Това сочи анализът, публикуван в доклада на европейския екип за капиталови пазари на Cushman & Wakefield, пише The Financial. 

Локации, като пазарите в Централна и Източна Европа, ще привличат по-голямо внимание, пише в доклада, защото предлагат по-висока доходност и силен потенциал за растеж. Пазарите в този регион по отношение на наемите вече реагират на тенденцията за затвърждаващото се икономическо възстановяване, като големите градове вече представляват значителен интерес по отношение на доходността от наеми. Ръстът в потреблението надмина останалата част на Европа. Търсенето се стабилизира и насърчава ръста във всички сектори на наемите, който надвишава средния за Европа. Това е особено валидно за Румъния, България и Унгария.

Дейвид Хичингс, директор Инвестиционни стратегии за капиталовите пазари на EMEA в Cushman & Wakefield, прогнозира, че "следващите 12 месеца ще бъдат "Годината на подреждането". Ще се запази фокуса върху по-добре управляваните и по-стабилни икономики".

Докладът идентифицира ключовите зони, които предлагат добре балансиран растеж, като Германия с Берлин на първо място, Северна Европа, следвана от Испания, особено Барселона и Мадрид. Според прогнозите на компанията, специализирана в инвестициите в имоти, Париж и Лондон ще продължат да бъдат цели за инвестиции, заедно с някои други британски градове в провинцията.

Дейвид Хъчингс добавя: "Рискът от нестабилност в еврозоната вероятно ще бъде водещ при доходността на облигациите, което би могло да ускори търсенето на недвижими имоти като стабилен актив с по-висока доходност и потенциал за растеж".

Компанията за услуги в областта на недвижимите имоти очаква първичната доходност да спадне с 30-40 базисни пункта в Западна Европа, наемите да се покачат с 2-3%, а европейските инвестиционни обеми да се насочат към покачване с около 6%. В допълнение докладът предполага, че Азия ще задмине Северна Америка, като главен източник на капиталови потоци към Европа през 2017, въпреки че самите европейци също ще се включат в състезанието, пресичайки все повече граници в търсене на най-доброто съотношение между ръст и стабилност.

Според доклада 2017 ще бъде година на политическа и икономическа нестабилност в резултат на британския референдум за напускане на ЕС и американските президентски избори. Ефектите от тези две събития ще дадат своя отпечатък върху политическите действия и ще започне да се отразява на пазарите по-сериозно. Банковата нестабилност продължава в Европа и може да се прояви и в Китай, а предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия могат да разгърнат нови въпросителни за бъдещето на Европейския съюз.

Последни новини
Още от Новини