Три парламентарни комисии подкрепиха допълнителните 1 млрд. лева за саниране

Заявления към общините, че желаят да се включат в програмата, са подали над 5 хил. сдружения на собствениците

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Три парламентарни комисии – енергийната, бюджетната и регионалната, са одобрили решението на правителството да отпусне още 1 млрд. лева за саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ, предаде Investor.bg

Обсъжданията не минаха без скандали – в енергийната комисия депутатът от Атака Магдалена Ташева поиска точните адреси на обновените сгради, за да направят народните представители проверка на свършените работи, защото се усъмни в статистиката на регионалното министерство, а в бюджетната комисия Георги Търновалийски и Румен Гечев от БСП напуснаха заседанието заради липса на разчети за необходимостта от допълнителните 1 млрд. лева, както и късното внасянe не на проекторешението в Народното събрание.

Припомняме, че в края на ноември програмата за саниране на панелните блокове беше спряна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради изчерпване на първоначално заложения ресурс от 1 млрд. лева. Дни по-късно кабинетът в оставка реши да дофинансира програмата с 1 млрд. лева за сметка на бюджетния излишък, за да се обезпечи изпълнението на сградите, за които вече има сключени договори, но бюджетът не е достигнал.

Пред депутатите от комисията по бюджет и финанси министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че ползите от програмата са много и се усещат от хората, както и от малкия и среден бизнес в сектора на строителството. 

В региони като Благоевград и Бургас има и изцяло променени квартали и интересът към програмата се увеличава, посочи тя и прогнозира, че и допълнителните 1 млрд. лева вероятно няма да могат да обхванат желаещите.

Павлова каза, че такъв тип програми трябва да продължат поне 10 години и да се разширят за всички видове жилищни сгради на територията на страната. Така е записано и в стратегическите документи, припомни тя.

Министърът посочи още, че програмата трябва да е дългосрочна и аполитична предвид, че България е държавата с най-ниска енергийна ефективност на сградния фонд в Европейския съюз (ЕС).

Павлова припомни пилотната програма на ООН за саниране на блокове, която беше пилотна за страната и чрез която бяха обновени около 50 блока, както и проектът, финансиран със средства от предишната програма „Регионално развитие”. Заради забавянето му обаче недовършените сгради, включени в проекта, бяха прехвърлени към националната програма, финансирана от бюджета.

Пред депутатите от енергийната комисия зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отчете, че поетите ангажименти на Българската банка за развитие, която управлява бюджета на програмата, са в размер на малко над 926 млн. лева. Разплатените средства към контрагенти са около 400 млн. лева.

Към 10 януари общо регистрираните сдружения на собствениците, които биха могли да кандидатстват по програмата, са вече над 6 хил., посочи още Нанков. Заявления към общините, че желаят да се включат в програмата, са подали над 5 хил. сдружения на собствениците, а договори между сдруженията и общините са подписани за малко над 4 хил. блока.

Тристранни споразумения между общини, сдружения и Банката за развитие са подписани за малко над 2 хил. жилищни сгради.

Нанков отчете, че вече са обновени повече от 200 блока, а по 540 се работи. За други повече от 300 има избрани изпълнители, които изчакват лошото време да отмине, за да могат да започнат работа.

Очакванията са за тези повече от 2 хил. сгради, за които има подписани тристранни споразумения, т. е. по тях се работи и те са на някакъв етап от процедурата по обновяване – обследвания или обществени поръчки за инженеринг, енергийните спестявания да достигнат около 200 млн. лева годишно. Спестените вредни емисии се изчисляват на 319 килотона годишно, допълни Нанков.

Последни новини
Още от Новини