Тилърсън за хакерските атаки от Русия

Рекс Тилърсън пред Комисията по външни отношения на Сената

Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ отговаря пред Комисията по външни работи на Сената. 11 януари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ отговаря пред Комисията по външни работи на Сената. 11 януари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

На агресивните въпроси в 8-часовото изслушване пред сенатската Комисия по външни отношения номинираният за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън показа, че не подкрепя изцяло Доналд Тръмп по всички въпроси.

Запитан за руско-американските отношения Тилърсън каза, че Москва е действала против интересите на САЩ и призова за „открит и прям диалог” по въпроси от взаимен интерес. Но призна, че е имал малък дебат с президента Тръмп по въпроса, изявление, което Томас Райт от Центъра за САЩ и Европа в Brookings Institution описа като „удивително”.

Чуйте какво  каза Тръмп за хакерските атаки, които според резузнаването на САЩ са поръчани от Русия по време на президентската кампания в САЩ.

Някои от най-напрегнатите минути бяха когато републиканецът от Флорида, сенатор Марко Рубио неколкократно поиска Тилърсън да каже дали вижда нарушения на човешките права по света. Рубио попита Тилъсрън и дали смята, че Путин е военнопрестъпник заради участието на руските военни в бомбардировките на сирийския град Алепо.

„Това са много, много сериозни обвинения и бих искал да имам повече информация, преди да направя заключение”, отговори 64-годишният Тилърсън.

След изслушването сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът каза, че Тилърсън не е успял да отиграе „софтбол” по въпроси като нарушения на човешките права в Саудитска Арабия и на Филипините, съобщи Bloomberg. Той прогнозира, че демократите биха гласували против Тилърсън и отбеляза, че дори само едно въздържание на републиканците би блокирало номинацията.

Републиканският сенатор Боб Коркър от Тенеси, председател на комисията каза, че остава „голям оптимист” за шансовете на Тилърсън.

Четете още: Тилърсън: Крим ме изненада.

Четете още: Пресконференцията на Тръмп.

Последни новини
Още от Новини