Китай инвестира $170 млрд. в развитие на информационна инфраструктура

Към 2018 всички градове и 90% от селата в азиатската държава ще имат достъп до високоскоростен интернет

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай ще вложи 1,2 трлн. юана ($170 млрд.) в подобряване на информационната си инфраструктура, като целта е да се стимулира развитието на цифровия сектор. Това става ясно от публикуван днес съвместен доклад на Държавния комитет по въпросите за развитието и Министерството на промишлеността и информацията, цитиран от ТАСС.

„Към 2018 всички градове и 90% от селата ще имат достъп до високоскоростен интернет. Количеството на свързаните с Китай външни мрежи ще се увеличи от 80 на 120, като целта е да се разшири международния обем на данни“, се казва в документа.

Не по-малко внимание ще бъде поставено върху развитието на безжичния интернет, като за целта в следващите 3 години се планира да бъдат инсталирани 2 млн. базови станции за 4G връзка.

Очакванията са с развитието на цифровия сектор в страната към 2035 да бъдат създадени над 400 млн. нови работни места. През следващите 18 години в Китай ще има значителна трансформация на пазара на труда, в резултат на което много икономически дейности ще се осъществяват от изкуствен интелект. Това обаче не представлява опасност за човешкия фактор, напротив – ще разшири възможностите за намиране на нова работа, смята Пекин.

Експертите също така смятат, че в следващите 25 години цифровата икономика ще изпревари промишлеността, като от нея ще зависят не по-малко от 25% от световното БВП.

Последни новини
Още от Новини