Кандидатурата на Гюнтер Йотингер получи зелена светлина

По-късно през този месец кандидатурата на Йотингер трябва да бъде гласувана и по време на пленарно заседание на ЕП, както и от Съвета на ЕС

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Kандидатурата на Гюнтер Йотингер за новия му пост в Европейската комисия (ЕК) беше одобрена от Комисиите по бюджет, по контрол на бюджета и по правните работи, съобщиха от Европейския парламент. Така Германия ще може да смени отговорностите си - от цифров пазар на бюджет и човешки ресурси.

Досегашният комисар по развитието на цифровия пазар беше предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да поеме отговорностите на Кристалина Георгиева, която от началото на 2017 година вече е част от мениджърския екип на Световната банка. За момента България още не е предложила своя кандидат за европейски комисар, предаде Investor.bg. 

Гюнтер Йотингер беше изслушан в трите комисии на 9 януари. Председателите им изпратиха по-рано днес мнението си до председателя на ЕП Мартин Шулц за представянето на комисаря и може ли той да поеме ангажиментите. Според изпратеното писмо Йотингер има нужния професионален опит да заеме новия пост в ЕК и подчертават в колко важен момент за общността става тази смяна.

По-късно през този месец кандидатурата на Йотингер трябва да бъде гласувана и по време на пленарно заседание на ЕП, както и от Съвета на ЕС. Ако получи "зелена светлина" и от двете институции, германецът официално ще поеме поста, освободен от Кристалина Георгиева.

Последни новини
Още от Новини