Инфлацията в Швеция се ускори до най-високото си ниво от 5 години

Нарастват спекулациите, свързани с прекратяването на програмата за стимули

Снимка: Erik Abel/Bloomberg Снимка: Erik Abel/Bloomberg

Инфлацията в Швеция се покачи до най-високото си ниво от почти 5 години през декември, което подсилва спекулациите, че централната банка на страната може скоро да прекрати своята безпрецедентна програма за стимули, съобщи Bloomberg.

Инфлацията се ускорява за трети пореден месец до 1,7%, което е най-високото ниво от февруари 2012, спрямо 1,4% предходния месец, показват официалните статистически данни. Както централната банка, така и анализатори на Bloomberg предвиждаха ръст от 1,6%. На месечна база потребителските цени нарастват с 0,5%.

„По-високата от очакваното инфлация, разбира се, е добра новина за Riksbank и подкрепя нашето мнение, че централната банка може да предприеме облекчаване “, коментира Торбьорн Исаксън, главен анализатор на Nordea Bank AB.

Фактът, че инфлацията се доближава до целевото ниво от 2% ще направи по-лесно решението на шведската централна банка да прекрати агресивните стимулиращи мерки в Швеция, които са налице „през последните 2-3 години“, смята анализатор от SEB AB. Според Handelsbanken AB шведската Riksbank вероятно ще ревизира в посока нагоре инфлационните си прогнози.

Шведската централна банка намали темпа на изкупуване на държавни облигации и запази основната си репо лихва непроменена на нива от минус 0,5% на фона на някои знаци, че безпрецедентните стимули са успели да стимулират инфлацията.

Графика: Bloomberg 

Шведската крона се засили на фона на растящите спекулации, че Riksbank е доволна с посока, в която се движи инфлацията, въпреки факта, че все още не е достигнала целевите 2% в продължение на над половин век.

Шведската валута поскъпна с близо 0,5%, търгувайки се при нива от 9,51 крони за евро към 10:20 ч. българско време.

Поскъпването на кроната може обаче да представлява „предизвикателство“, тъй като по-силна крона „означава по-ниска инфлация и проблеми за Riksbank“, коментира Исаксън.

Последни новини
Още от Новини