България е ограничила износа на ток заради решения, взети от съседните страни

Предстои повишаване на температурите, което обаче също крие рискове от аварии, предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

България е ограничила износа на ток като реципрочна мярка на решения, взети от съседни страни. 

„Спирането на износа ни води до верижна реакция на дисбаланси и в съседните държави. Гърция и Румъния обаче ограничиха износа във връзка с тежката зимна обстановка и това налага реципрочната мярка“, уточни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg. Той обясни, че на този етап няма аварии с производствените мощности и системата се справя добре.

От 30 години не е имало такова съчетание на неблагоприятни за енергийната система фактори - много ниски температури за относително дълъг период от време. Това коментира още председателят на КЕВР пред депутатите от комисията, която наблюдава дейността на енергийния регулатор.

При това положение са били включени всички мощности в студен резерв. Имало е обаче някои затруднения - замръзването на въглищата в складовото стопанство на ТЕЦ "Бобов дол", както и ледоходът по р. Дунав, който е пречил на нормалната работа на ТЕЦ Русе.

Допълните мерки, които са предприети от властите, са били намаляване на доставките на електроенергия на енергийната борса от страна на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 - с по 50 мегавата, а по-късно е бил ограничен и износът.

Причината отделни населени места да останат без захранване е всъщност блокираната пътна инфраструктура, която не е позволила аварийните екипи на компаниите да достигнат до авариралите съоръжения.

Предстои повишаване на температурите, което обаче също крие рискове от аварии. При високи дневни температури и отрицателни температури през нощта, може да се получи обледяване на кабелите и прекъсвания на захранването, предупреди още Иванов. Той има уверение от страна на електроразпределителните дружества, че са готови за реакция при подобни случаи.

Иван Иванов коментира още, че ограничението на износа е намалило търгуваните обеми на енергийната борса и цената вече е по-ниска, тъй като търговците купуват основно от борсата. Днес беше достигната средна цена от малко над 138 лева за мегаватчас. Пиковата цена за електроенергията, която ще бъде доставена на 13 януари, е 209 лева за мегаватчас.

На 10 януари средната цена беше 246 лева за мегаватчас, а пиковата - над 280 лева за мегаватчас. Търговията на енергийната борса се извършва по схемата "ден напред", което означава, че закупената на 10 януари електроенергия, е доставена на 11 януари, когато прогнозата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) беше за върхово натоварване на системата за последните две десетилетия.

От КЕВР отчетоха и дейността си през 2016 година в международен план. Регулаторът е участвал в преговорите за освобождаването на част от капацитета по газовата връзка Кулата - Сидирокастро, което позволява виртуална търговия с газ у нас. До април ще се проведе и вторичен пазарен тест за разпределението на останалите 1,4 млрд. куб. метра свободен капацитет по новата газова връзка, която ще свърже България и Румъния - при Комотини и Стара Загора (IGB). И тази процедура ще бъде в две фази, както първата, при която бяха разпределени 1,57 млрд. куб. метра от общия капацитет на връзката.

Регулаторът работи и по заложените от Европейската комисия цели за пълно свързване на електроенергийните системи на България, Румъния и Гърция, както и по мерките за подкрепа на енергийно уязвими потребители на свободния енергиен пазар.

По отношение на мерките за енергийно бедните Иванов посочи, че те ще костват между 40 и 50 млн. лева. Сумата варира, тъй като групите са динамични. Обсъждат се два източника на финансиране - допълнителна добавка към цената, което не се приема от КЕВР и Министерството на енергетиката. Иванов посочи, че този източник на финансиране реално ще увеличи броя на енергийно уязвимите потребители, защото ще повиши цената на тока. От енергийния регулатор подкрепят друг източник на финансиране - чрез държавния бюджет.

Последни новини
Още от Новини