VW се споразумя със САЩ за Дизелгейт

Размерът на глобата ще е $4,3 млрд. и щеше да е по-висока, ако автоконцернът не се беше съгласил да да похарчи около $11 млрд. за ремонти и обратни изкупувания

Емблемата на Volkwagen стои върху нов модел в завод в Южна Каролина, САЩ Снимка: Jim R. Bounds/Bloomberg News Емблемата на Volkwagen стои върху нов модел в завод в Южна Каролина, САЩ Снимка: Jim R. Bounds/Bloomberg News

Германският автомобилен концерн Volkswagen се споразумя с американското правосъдно министерство да плати $4,3 млрд., за да уреди делото заради манипулациите на вредните емисии на дизеловите модели в САЩ, за които компанията призна през 2015 г., предава Reuters, цитирани от Investor.bg.

Компанията потвърди споразумението, допълва агенцията.

Концернът щеше да плати доста по-висока глоба, ако не се беше съгласил да похарчи около $11 млрд. за поправки на вече продадени автомобили с манипулиращи устройства на двигателите, отбелязва информационната агенция.

Американските прокурори освен това са повдигнали обвинения на шестима мениджъри и служители на компанията за ролята им в случая, допълва информационната агенция. Сред тях е и Оливер Шмид, който отговаря за околната среда и инженерите в офиса на компанията в Мичиган.

В понеделник Шмид беше обвинен в заговор за измама в САЩ заради манипулациите на вредните емисии на някои дизелови модели на компанията. Той е обвинен в прикриване на измама.

Volkswagen признава, че шестима неназовани надзорници между 2006 и 2016 г. са се съгласили да въведат в заблуждение регулаторите и клиентите на групата за стандартите за вредните емисии. Според американското правосъдно министерство висшестоящи в компанията са наредили на инженери да унищожат документи, от които измамите са ставали ясни в детайли.

Концернът се е съгласил и да бъде следен от независим наблюдател в продължение на три години, както и да направи сериозни реформи. Групата освен това е приела да уволни шестима служители, да забрани работа на още осем и да накаже други трима, които са участвали в нарушенията.

Последни новини
Още от Новини