Ограничава се износът на електроенергия от България

Заповедта влиза в сила от 01:00 на 13.01.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни, съобщават от Министерството на енергетиката.

"Наложеното ограничение се налага поради продължаващите екстремални зимни условия, водещи до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия на регионално равнище. Заповедта влиза в сила от 01:00 часа българско време на 13 януари 2017 до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система. Припомняме, че гръцкият системен оператор обяви от 01:00 часа на 11 януари 2017 прекратяване на търговския износ към съседни страни".

Заповедта на енергийния министър предвижда „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната. Преустановяването на износа се налага с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система.

Последни новини
Още от Новини