iPhone навършва 10 години

Обзорен материал за миналото и бъдещето на ключовия Apple продукт

Логото на Apple на фасадата на мол в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Логото на Apple на фасадата на мол в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Компанията Apple е продала над един милиард айфона досега. Телефоните са основна причина за поскъпването на акциите на компанията с над 850%, като пика е достигнат през 2015. През 2016 анализатори отбелязват, че глобалните печалби от продажбите на смартфони са достигнали 9.4 милиарда долара, като 91% от тази сума са реализирани от Apple.

iPhone отговаря за 63% от приходите на Apple през 2016, който факт притеснява някои инвеститори, понеже годишните продажби на iPhone наскоро отбелязаха първия си годишен спад в 9-годишната си история. Операционната система iOS пък е инсталирана само на 12.5% от смартфоните и таблетите по света, а близо 87% работят на Android, според статистика от третото тримесечие на 2016.

Въпреки това, финансови анализатори остават много оптимистични за бъдещето на акциите на Apple. Сред техните гласове е този на инвестиционната компания Nomura, която изрази официално очакването, че новия iPhone 8 ще разбие предшните рекорди за продажби.

 

Последни новини
Още от Новини