Данъчните съкращения на Тръмп могат да рестартират глобалната икономика

Световната икономика нараства с най-бавен темп през 2016 от финансовата криза насам

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Плановете за намаляване на данъците и увеличаване на инфраструктурните разходи на новоизбрания президент Доналд Тръмп могат да подкрепят икономиката на САЩ, което ще стимулира глобалния растеж, макар несигурността около търговската политика да увеличава рисковете, смятат от Световната банка, предаде Bloomberg.

Администрацията на Тръмп може да ограничи икономическите ползи на фискалните стимули, ако въведе нови търговски пречки, които ще провокират ответни мерки от другите страни, обясняват от базираната във Вашингтон институция в последната си актуална икономическа прогноза.

Твърде рано е да бъдат оценявани нетните ефекти от икономическите политики на Доналд Тръмп, коментира от Световната банка. Институцията остави очакванията си за ръста на икономиката на САЩ без промяна както за тази, така и за следващата година на нива от 2,2% и 2,1%. Прогнозата не включва ефектите от обещаните политики на Доналд Тръмп, става ясно още от доклада.

Световната банка очаква глобалната икономика да нарасне с 2,7% през 2017, което е с 0,1 процентни пункта по-малко от предишната ѝ прогноза през юни. Застоя в търговията, слабите инвестиции и завишената политическа несигурност обезсърчиха глобалната икономическа активност, отразяващо се върху по-нисък икономическия растеж от 2,3% през 2016 – най-ниският от финансовата криза насам.

Световната банка прогнозира повишаване на глобалния икономически ръст до 2,9% през 2017, което също е с 0,1% по-ниско спрямо прогнозата от юни.

Несигурността около Brexit

Международната финансова институция предвижда разширяване на еврозоната с 1,5% през тази година на фона на продължаващата несигурност, свързана със стартирането на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, което ще натежи на растежа през тази и следващата година. Икономиката на Япония се очаква да се разшири с 0,9% през 2017, докато тази на Китай да нарасне с 6,5%.

Икономическият растеж в САЩ може да се ускори с почти 2,5% тази година и 2,9% през 2018, ако администрацията на Тръмп реши да изпълни обещанието си да намали корпоративния данък от 35% до 15%, както и подоходните данъци, сочат прогнози на Световната банка.

„Когато имате тази комбинация от намаляване на данъците, вие имате позитивен ефект върху инвестициите и личното потребление“, коментира Айхан Кьосе от Световната банка.

Планът на Тръмп да стимулира инфраструктурните разходи може да подкрепи ръста на икономиката, но експертите от Световната банка предупреждават, че ползите могат да бъдат изтрити, ако спаднат общите федерални разходи.

САЩ е най-големият търговски партньор за около една четвърт от държавите в света. В резултат на това, опитите на САЩ да предоговори търговските споразумения и въведе нови бариери може да се отрази негативно на глобалната икономика, смятат от Световната банка. Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, се фокусира върху търговската политика по време на президентската си кампания, казвайки, че ще преосмисли търговските отношения с Китай, предоговори или оттегли НАТФА и изведе САЩ от ТПТИ.

„Когато една страна въведе търговски рестрикции, засегнатата държава също може да отговори на мерките, а това може да предизвика ескалиране на конфликта“, смята Кьосе. 

Последни новини
Още от Новини