Американският сенат налага нови санкции на руската нефтена индустрия

Предвидени са и ограничения за американски банки относно търговията с руски държавни облигации

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomber Снимка: Andrey Rudakov/Bloomber

Сенатори от Демократическата и Републиканската партия в американския сенат подготвят нов проектозакон, съдържащ пакет от ограничения срещу инвестиции в руския нефтен и газов сектор, съобщава Wall Street Journal.

Общо с проекта са ангажирани десетима сенатори, сред които авторитетни представители и на двете партии като бившият кандидат-президент на САЩ Джон Маккейн и съперника на Тръмп в първичните избори Марко Рубио.

Мерките, наречени „Закон за противодействие на враждебните действия на Русия“, целят да ограничат съществено възможностите за сътрудничество на американския бизнес с руски компании, подчертава WSJ. Под „враждебни действия“ сенаторите разбират руските хакерски атаки срещу сървърите на Демократическата партия, поддръжката на режима на Башар ал-Асад в Сирия и дестабилизацията на обстановката в Източна Украйна. Предлага се също така да се ограничи участието на американски банки в търговията с руски държавни облигации.

Най-сериозните ограничения обаче се очаква да бъдат наложени върху инвестициите в руския нефтен и газов сектор. Сред предлаганите мерки влиза забрана за вложения, превишаващи $20 млн. в проекти за откриване на нови залежи, както и забрана за инвестиции над $5 млн. на годишна база в строителството на газова и нефтопревозна мрежа. За реконструкция и ремонт на съществуваща вече мрежа няма да може да се дава повече от $1 млн. Такъв ще е и таванът за инвестиции в ядрената енергетика.

Едновременно с това новите лимити на търговията с руски държавен дълг ще бъдат ограничени до размери от $10 млн., което ще засегне редица американски компании, инвестирали в покупка на приватизирани от руските власти частни активи.

Отделни санкции са планирани и за лицата, които според Вашингтон подронват „кибербезопасността на обществената и частната инфраструктура и демократичните институции. Става въпрос за забрана за издаване на визи, замразяване на активи, както и оказване на всякаква финансова и технологична помощ на отговорните за кибератаките лица, както и забрана на транзакциите с руския отбранителен сектор и спецслужби като Федералната служба по безопасност (ФСБ) и Главното разузнавателно управление на Въоръжените сили (ГРУ).

Допълнително е планирано да бъдат отделени $25 млн. за обучение на кадри, които ще подсилят системата за киберсигурност на САЩ. Още $100 млн. ще бъдат отделени за финансиране на независими руски медии, борбата с т.нар. fake news или „фалшиви новини“ и т.н.

Последни новини
Още от Новини