Акции на международни компании ще се търгуват на БФБ

Васил Големански, Централен депозитар, 11.01.2017

Васил Големански, изп. директор на Централен депозитар. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Големански, изп. директор на Централен депозитар. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акции на европейски и американски компании ще се търгуват на БФБ, на БФБ ще стартира вторичен пазар с ДЦК, както и MTF платформа за търговия на акции на малки и средни предприятия. Оборотът на БФБ през 2017 може да се удвои, ако се запази настоящия тренд, а считаме че той не само ще се запази, но и ще се увеличи. Това каза изпълнителният директор на Централен депозитар Васил Големански по време на церемонията по награждаване на инвестиционните посредници с най-добри резултати на Българска фондова борса-София през 2016. 

Приоритетите в приетата стратегия за развитие на борсата са леко променени, предвид политическите промени и вероятността за липса на възможност за законодателни промени. Работи се по няколко проекта, каза Големански:  

1 - Bulgaria International - проект, изцяло иницииран от БФБ, който касае старт на търговията с чуждестранни, европейски акции на българския фондов пазар, а малко по-късно и качване на американски акции. Българските инвеститори ще имат възможност да търгуват с акции на големи европейски компании и на щатски компании директно на българския пазар.

2 - Вторият проект, по който сме достигнали определен напредък е за стартиране на вторичен пазар с ДЦК на фондовата борса. Целта е до средата на тази година това да е факт. Повечето от трудностите вече са преодолени и от министерството на финансите и БНБ зависи проектът да бъде придвижен и по-рано. Очакваме да стартираме проекта през май.

3 - Третият проект касае стимули за развитие на малкия и среден бизнес и изграждане на платформа, върху която да бъдат срещани техните интереси или т. нар MTF за малък и среден бизнес по подобие на AeRO проекта в Румъния. Надяваме се до средата на годината и този проект да бъде факт.

Вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини