Тръмп благодари на Ford и Chrysler за отказа им да строят фабрики в Мексико

Вместо това компаниите ще инвестират в нови мощности в САЩ

Доналд Тръмп по време събитие в Сан Хосе; Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Доналд Тръмп по време събитие в Сан Хосе; Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който ще стъпи официално в длъжност на 20 януари, благодари на автомобилните компании Ford и Fiat Chrysler, които се отказаха от плановете си да строят фабрики в Мексико, като вместо това ще увеличат инвестициите си в производствени мощности и откриване на нови работни места в Съединените щати.

„Това най-накрая се случи – Fiat Chrysler анонсира планове да инвестира $1 млрд. във фабрики в Мичиган и Охайо, създавайки 2000 работни места. А преди това, миналата седмица, Ford обяви, че ще се развива в Мичиган, вместо да строи струваща $1 млрд. фабрика в Мексико. Благодаря ви, Ford и Fiat C(hrysler)!”, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter.

 

 

Припомняме, че преди седмица Ford официално се отказа от плановете си да вложи $1,6 млрд. в нова фабрика в мексиканския щат Сан Луи Потоси, като обяви, че посоката на развитие ще бъде в създаване на нови мощности в САЩ. Вчера пък (8 януари) Fiat Chrysler Automobiles NV също съобщи за предстоящи свои инвестиции в автомобилния сектор в страната в размер на $1 млрд. Средствата ще отидат за модернизацията на заводите в Мичиган и Охайо, а целта е до 2020 там да се произвеждат три нови модела на JEEP. В Мичиган ще се произвеждат и високият клас пикапи Ram, които към момента излизат от заводите на компанията в мексиканския град Салтийо.

Решението на компаниите идва на фона на отправените по-рано през месеца заплахи от страна на Тръмп, че ще повиши таксите за внос на стоки, и конкретно на автомобилите, произведени от американските компании зад граница.

Тенденцията обаче не последва друг крупен американски автопроизводител – General Motors. Днес генералният директор на компанията Мери Бар заяви, че въпреки критиките на новоизбрания президент, производствени мощности, намиращи се в Мексико, няма да бъдат пренасяни обратно в САЩ. По нейните думи в завода, намиращ се там, са направени дългосрочни инвестиции, а производствените решения и планове не могат да бъдат анулирани.

По данни на Мексиканската автоиндустриална асоциация 80% от всички леки автомобили, произведени в страната, са предназначени за експорт, а 86% от тях пък са предназначени за пазарите в САЩ и Канада. През 2015 Мексико заема четвърто място в света по експорт на автомобили с 2,8 млн. бройки, като само в Съединените щати са били внесени 1,993 млн. от тях. Автомобилния сектор допринася за 3,2% от БВП на страната, като осигурява около 900 000 работни места.

Последни новини
Още от Новини