Спадът на безработицата в еврозоната задвижва икономиката

Германия - с покачване на индустриалното производство, а Франция - с подобрена бизнес увереност

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Еврозоната е напът да засили икономическия си ръст при възстановяващ се трудов пазар. Безработицата остава на нива от 9,8% в съответствие с прогнозите, а производствените данни в Германия бележат ръст, докато бизнес увереността във Франция се подобрява, пише Bloomberg. 

Изглежда наближава моментът за подем на икономиката на еврозоната. Безработицата в региона остава на най-ниските си нива от над седем години насам към ноември, а Германия отчита второ последователно покачване на индустриалното си производство. Във Франция бизнес увереността се подобрява. Данните са предшествани от проучване на мнението на мениджърите по покупките през миналата седмица, които прогнозираха, че данните за икономиката на еврозоната в края на годината ще покажат, че се е забързала най-много от 2011 година насам.

След като месеци наред икономиката на еврозоната се влачеше без особени промени, изглежда регионът най-накрая се впуска в това, което президентът на Европейската централна банка Марио Драги нарича "умерено, но твърдо възстановяване". Безработицата постоянно намалява, а икономическата увереност е на най-високото си ниво от пет години насам, което е сигнал, че компаниите и домакинствата очакват възстановяването да продължи дори и в година на политическа несигурност, каквато се очертава да бъде 2017.

"Не е чудно, че доверието на потребителите е във възход, след като почти 1 милион души вече са излезли от зоната на безработицата в еврозоната през последната година", заяви Берт Колийн, старши икономист за еврозоната в ING Bank NV, Амстердам. "Тъй като предприятията възнамеряват да поддържат търсенето на свежа работна сила през следващите месеци, изглежда по-вероятно спадът на безработицата да продължи, като благоприятна почва за възстановяване на икономиката."

Евростат обяви, че безработицата в еврозоната през ноември е на ниво от 9,8%. Това съответства на прогнозите на икономистите, участвали в допитването на Bloomberg. Най-ниското ниво на безработица в региона е 4,1% и е регистрирано в Германия. Безработицата в Испания е 19,2%. а в Гърция - 23,1% (по данни за септември, последния месец, за които са налични данни).

Президентът на ЕЦБ Марио Драги многократно призовава правителствата да приложат реформи за намаляване на структурната безработица и повишаване на потенциала за растеж. Такава покана той направи и през миналия месец, а политиката за количествени улеснения бе удължена в края на 2017. 

Въпреки това, предвид факта, че управляващите партии в Германия, Франция и Холандия се опитват да парират заплахите от популистки движения, защото им предстоят избори, действията в посока промяна на политиката, съгласно препоръките на Драги може да са ограничени.

"Нивото на безработицата трябва да продължи да намалява през следващите месеци", каза Холгер Сандте, главен анализатор за Европа в Nordea Markets, Копенхаген. Основните индикатори на нагласите изглеждат "доста прилично и ако политиката не препъне тенденцията трудовият пазар ще продължи да се възстановява".

В Италия безработицата неочаквано скочи до 17-месечен връх (11,9%) през ноември, месец преди провеждането на референдума за конституционна реформа.

Френската икономика се възстановява. Индексът на увереността в производствения сектор, публикуван от Френската централна банка, отбеляза покачване с 1 процентен пункт до 102 през декември. Това е най-високото му ниво от май 2011. Прогнозите на банката сочат, че френската икономика ще отбележи ръст от 0,4% през четвъртото тримесечие, отскачайки от ниво от 0,2% през третото тримесечие. 

При икономиката на Германия, най-голямата икономика в Европа, индустриалното производство достигна 0,4% ръст през октомври, като стъпва върху вече отбелязания ръст от 0,5%, заяви министърът на икономиката на Германия в Берлин днес. Отделно, доклад на Федералния статистически институт показа, че експортът се е увеличил с 3,9% през ноември, а вносът - с 3,5%.

"Германия се справя добре - икономиката расте достатъчно бързо, за да подкрепя заетостта и същевременно достатъчно бавно, за да се избегне инфлационно напрежение", заявява Андреас Шьорле, икономист в Dekabank, Франкфурт.

Последни новини
Още от Новини