Тръмп планира да се срещне с британския премиер през пролетта

Великобритания търси да разшири търговските си отношения след Brexit

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Новоизбраният президент Доналд Тръмп обяви, че планира да се срещне с британския премиер Тереза Мей през пролетта. Британският лидер се опитва да затопли и разшири търговските отношения със САЩ след решението на британците да напуснат ЕС, съобщи Bloomberg. 

„Очаквам с нетърпение срещата с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей във Вашингтон през пролетта. Великобритания, дългогодишен партньор на САЩ, е много важна“, пише Тръмп в социалната мрежа.

В опит да подобри отношенията си с Тръмп британският премиер изпрати двамата си старши помощници, Ник Тимъти и Фиона Хил, в средата на декември в САЩ, за да се срещнат с членове на неговия екип, коментират от офиса на Мей.

Британският премиер се опитва да възстанови загубеното място. Бившият лидер на Партията за независимостта на Обединеното кралство Найджъл Фараж се срещна с новоизбрания президент на САЩ в рамките на дни след неговата победа през ноември. След това Мей бе принудена да отхвърли спорното предложение на Тръмп, че Фараж – близък до ключови членове от екипа на Тръмп – може да бъде избран за посланик на Великобритания във Вашингтон.

През декември 2015 Мей, която изпълняваше длъжността министър на вътрешните работи на Великобритания, критикува предложената от Тръмп забрана за навлизане на мюсюлманите в САЩ като „деликатно, безполезно и грешно“.

Британските лидери се притесняват за слабите връзки с идващата нова администрация в САЩ във време, в което Великобритания се опитва да разшири търговските си отношения. Има признаци, че Доналд Тръмп може да бъде предпочитан партньор. Докато Обама казваше, че Великобритания ще бъде „в края на опашка“ за сключване на търговска сделка със САЩ, Тръмп по-скоро зае противоположната позиция, казвайки на Фараж, че по тази линия страната ще бъде "отпред“. 

Последни новини
Още от Новини