Джейми Оливър затваря шест свои ресторанта на Острова заради Brexit

Мярката е наложителна заради повишаващите се цени на вносните продукти, дължащи се на слабия паунд

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Известният британски готвач и поддръжник на здравословното хранене Джейми Оливър планира да затвори шест от своите италиански ресторанти във Великобритания, съобщава Bloomberg. Намеренията му се дължат на повишаването на цените на продуктите, дължащо се на обезценяването на паунда след положителния вот за Brexit. Друга причина е намаляването на броя на клиентите, посещаващи заведенията.

Ресторантите, които предстои да бъдат затворени, се намират в Абърдийн, Ексетър, Челтънхам, Ричмонд, Тънбридж Уелс и Лондон, заявява говорителката на Оливър.

Новината е един от многото признаци за натиска, наложен върху бизнеса заради резкия спад на паунда в резултат на Brexit, коментира Bloomberg. “Повишените цени на вносни продукти като италианския зехтин например прави сектора нестабилен“, коментират още от компанията на готвача.

Затварянето на шестте ресторанта едва ли обаче ще се отрази значително на бизнеса на Оливър. От мярката ще бъдат засегнати по-малко от 5% от персонала и продажбите на веригата. Към момента компанията търси алтернативни позиции на 120-те, работещи в тези локации.

При това през 2017 Джейми Оливър планира да отвори нови 22 италиански ресторанта извън Великобритания. Сред страните, в които ще се развива веригата подадат Австралия, Бразилия и Русия. В Обединеното кралство готвачът ще отвори два барбекю ресторанта.

Последни новини
Още от Новини