18 ареста след атентата в Измир

Властите обвиняват ПКК за нападението

Сили за борба с безредиците охраняват района около нощния клуб Рейна в Истанбул. Турция. 3 януари 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Сили за борба с безредиците охраняват района около нощния клуб Рейна в Истанбул. Турция. 3 януари 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

18 души бяха арестувани при разследването на причините за атентата с две жертви в Измир, Турция на 5 януари 2017, съобщи АФП.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг нападението е извършено от ПКК - обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

На 5 януари избухна престрелка и кола-бомба се взриви пред съда в третия по големина град на Турция. Загина един полицай и един служител на съда.

Нападението в Измир стана само пет дни след стрелбата в нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017, при която загинаха 39 души.

 

Седем души бяха ранени при взрива на колата-бомба на 5 януари, двамата нападатели са били убити, иззети са 2 автомата калашников и 8 ръчни гранати, съобщи валията на Измир Ерол Айълдъз, цитиран от Хюриет. Според валията втора кола е взривена на същото място – близо до полицейски контролно-пропускателен пункт на входа на съда за съдии и прокурори.

От задържаните за атентата двама са били освободени в петък сутринта, съобщи Анадолската агенция.

Турция преживя поредица от терористични нападения в последния месец.

На 10 декември 2016 двоен бомбен атентат в Истанбул отне живота на 46 души, предимно полицаи.

Седмица по-късно кола-бомба се вряза в автобус и отне живота на 14 войници. На 19 декември 2016 руският посланик в Турция Андрей Карлов бе застрелян в Анкара.

Извънредното положение в Турция бе удължено до 19 април 2017.

 

Тази седмица финансовите пазари в Турция отбелязаха спад.

Турската лира се обезцени с 0,6% на 6 януари и бе сред най-зле представящите се валути след южноафриканския ранд. За седмицата турската валута изгуби 2,5%, съобщи Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини