Задлъжнялостта в световен мащаб достигна 325% от БВП

Световният дълг се е увеличил с $11 трлн. до нива от $217 трлн.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Глобалният дълг се е увеличил значително през първите девет месеца от предходната 2016, става ясно от доклад на Института по международни финанси. Нарастването на задлъжнялостта в глобален план се дължи основно на повишаването на лихвите и доходността по облигациите на развиващите се пазари. Например само на Китай се дължат $710 млрд. от общото покачване на световния дълг.

Общото повишение през първите три тримесечия на годината е с над $11 трлн. до нива от $217 трлн. Притесненията на икономистите са свързани с все още слабата корпоративна доходност и все по-силния долар, като особено засегнати са „правителствата и организациите, нуждаещи се от рефинансиране“. Силният долар, покачил се до безпрецедентни нива от 14 години, прави ситуацията още по-минорна за задлъжнелите държави, които по-трудно ще покриват заемите си.

Няма перспективи тенденцията да отслабне най-вече заради ниските лихви в развитите пазари и по-високите такива в развиващите се. Също така има очаквания и протекционистките търговски политики на новоизбрания президент Доналд Тръмп на свой ред да повлияят на световните финансови потоци, засилвайки процеса на задлъжняване. Несигурността относно бъдещето на Великобритания и точните параметри по процеса ѝ на излизане от Европейския съюз също са фактор за засилване на на страховете за увеличаване на глобалния дълг.

Последни новини
Още от Новини