Турските власти потвърдиха националността на нападателя от 1 януари

Продължава операцията по залавяне на терориста

Хора оставят цветя пред нощния клуб Рейна в Истанбул, Турция. 3 януари 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Хора оставят цветя пред нощния клуб Рейна в Истанбул, Турция. 3 януари 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Убиецът на 39 души в центъра на Истанбул на 1 януари 2017 вероятно е уйгур, съобщи Анадолската агенция. Повдигнати са обвинения за оказване на помощ и съучастие срещу лица от уйгурската автономна област в СЗ Китай, съобщи агенцията, цитирайки неназовани източници.

 

Според вицепремиера Вейси Кайнак властите са установили и предполагаемото местонахождение на нападателя, съобщи Haber. Според една от версиите той се укрива в чужбина, но е възможно да бъде предаден на Турция.

Кайнак каза, че терористът е действал сам, но не е изключено да има и съучастници.

На 4 януари бяха направени арести на предполагаеми съучастници в подготовката на терористичния акт в Истанбул, съобщи Анадолската агенция.

 

Нападателят е възможно все още да е в Истанбул, съобщава Хюриет, цитирайки турската преса. Мащабната операция за залавянето му, започнала на 1 януари все още продължава без резултат.

Антитерористичните действия включват обиски на домове, за които се предполага, че са били посещавани от нападателя. Иззети са документи, свързани с джихадистката организация Ислямска държава, която пое отговорността за атентата.

Полицията повиши мерките за сигурност в Истанбул чрез контролно-пропускателни пунктове. Спирани са частни коли и таксита, а документите са пътниците се проверяват, съобщи Bloomberg.

В сряда 20 души, сред които 11 жени бяха арестувани в Измир. Повечето задържани са от Дагестан, от уйгурското малцинство в Китай, и от Кирия и за тях се предполага, че са живели с нападателя в Коня, централна Турция.

В първото си публично изявление след атентата президентът Ердоган каза, че нападението цели да разедини турците, но че страната няма да бъде увлечена в „тази игра”.

Ердоган отхвърли обвиненията, че Турция в миналото е подкрепяла Ислямска държава.

Последни новини
Още от Новини