34% от парите по еврофондовете договорени към края на 2016

България ще получи 5,7 млрд. лева през програмния период 2014-2020

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Към края на 2016 са договорени 5,7 млрд. лева по европейските програми, което представлява общо 34% от средствата, които България ще получи през настоящия програмен период (2014 – 2020). Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера в оставка Томислав Дончев на въпрос на депутати от ДПС.

Реално изплатените средства са 7,44%, тоест 1,26 млрд. лева, предаде Investor.bg

Справката на Дончев показва, че темпът на изпълнение на европейските програми е два пъти по-бърз спрямо предходния програмен период. Към края на 2009 например са били договорени 14% от ресурса, а изплатените средства – 2,62%.

Реално първите проекти от новия период са били одобрени в края на 2015, става ясно още отговора на Дончев. Вицепремиерът признава по-бавното начало на работата по европейските фондове, но тази слабост вече е преодоляна.

В отделен отговор до депутата Васил Антонов Томислав Дончев посочва още, че фокусът при изпълнението на европейското финансиране е насочен към ефекта от инвестициите, а не толкова върху техния обем. По своята същност европейските средства са допълнение към националните публични средства и не ги заместват, отбелязва още той.

Последни новини
Още от Новини